Rendkívüli terhelés alatt a Tisza és a Körösök gátjai

Egyre gyorsul a gátak átázása, az Országos Műszaki Irányító Törzs szerda reggeli tájékoztatása szerint 281 csurgást, buzgárt, talpszivárgást észleltek az Alsó-Tisza vidéki igazgatóság területén, újabb hét kilométeres szakaszon kellett bordákkal megtámasztani a töltést.

A Tisza középső és alsó, valamint a Körösök töltései mentén tovább gyarapodnak az árvízi jelenségek: buzgárok, csurgások, szivárgások, felpuhulások. A felázott töltéskoronán gépjárművekkel alig lehet, illetve lehetetlen közlekedni - olvasható az irányító törzs közleményében.

Az Alsó-Tisza Vidéki igazgatóság területén a rendkívüli terhelés hatására a töltések átázása rohamosan fokozódik, 281 buzgárt észleltek és az összes töltéshossz mintegy felén, 160 kilométeren jelentkezett fakadóvíz. A komolyabb rongálódás elkerüléséért eddig 6,7 km-en alkalmaztak bordás megtámasztást a mentett oldalon. A figyelő szolgálatot megerősítették a kritikus szelvényeknél. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg összesen 24 ezer ember vesz részt a védekezési munkálatokban, közülük mintegy 7.500-an a Köröszug térségében. Jelenleg 2.639 a kitelepítettek száma, közülük 2.109-nek a tiszai árvíz miatt kellett elhagynia lakhelyét.

Befejezik a lakott területek védőtöltését a Köröszugban

Szerda délre befejeződik a lakott területek megvédése érdekében kialakított lokalizációs töltések építése a Köröszugban - közölte Petrovszki Krisztián építésvezető a helyszínen. Három lokalizációs töltés készül el: egy 500 méteres földtöltés Tiszaug és Tiszasas között, egy 1,7 kilométeres töltés Tiszasas és Csépa között és egy völgyzárógát Szelevény közelében, amely két dombot köt össze - mondta a szakember. Hozzátette: a lokalizációs töltéseket azért készítik, hogy egy esetleges gátszakadás esetén megvédjék a mögöttük található lakott területeket, de kiépítettségük megfelel annak, hogy később vésztározót alakítsanak ki a térségben.

Az építési munkálatok vasárnap délután kezdődtek, a 44-es főút melletti bányából száz teherautó szállította a helyszínre a mintegy 50 ezer köbméternyi földet. A töltések kialakítását, a föld tömörítését hat dózerrel és három vibrohengerrel végezték - közölte a szakember.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának tapasztalata szerint a Csépát Tiszasassal összekötő út mellett kialakított, helyenként több méter magas lokalizációs töltésekhez szerda délelőtt is folyamatosan érkeztek a megrakott teherautók. A töltések tetején földmunkagépek egyengették a felszínt, és úthengerek tömörítették a földet.

Két új rézsűcsúszás történt Hármas-Körös jobb partján

A Békésszentandrással szemben történt esettel hétre emelkedett azoknak a kritikus helyeknek a száma, ahol intenzív beavatkozás szükséges a töltéseken - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese szolnoki sajtótájékoztatóján.  Ivaskó Lajos elmondta: a kútréti védelmi központ mellett még kedden este 20 órakor a padkás töltés padkarézsűje mintegy 20 méter hosszan megcsúszott. A töltés állapotának felmérése után a bevédés azonnal megkezdődött, az első homokzsákok még éjfél előtt a helyükre kerültek. Az éjszaka során két pontonhajó vitte a védelmi anyagot a helyszínre, míg szerda reggeltől három helikopter végzi a kaviccsal töltött nagyméretű konténerzsákok szállítását.

Tájékoztatása szerint megerősített létszámmal folytatódott a megcsúszott töltések erősítése a Hármas-Körös jobb partján, a tiszai torkolattól mért 500 és 700 méteres szelvény térségében, a Szelevény fölötti szakaszon, valamint Kunszentmárton külterületén, Istvánháza térségében. A csongrádi nagyréti rézsűcsúszást a töltéstest vízoldal felé történő szélesítésével akarják tovább stabilizálni. 

A Köröszugban nincs változás abban, hogy a gátak állékonyságának fenntartása további erőfeszítéseket igényel. Mint mondta, az eddigi beavatkozások sikeresek voltak, azonban a veszélyeztetettség még mindig fennáll, ezért tovább folyik a lokalizációs vonalak kiépítése. A Tiszaug és Tiszasas közötti 700 méteres, valamint Tiszasas és Csépa közötti 2.100 méteres lokalizációs vonal kiépítésével várhatóan szerdán végeznek. További hat helyszínen, összesen 2.150 méter hosszon, így Szelevény térségében, Kunszentmárton külterületén, Pálóczi-pusztánál, Istvánháza térségében, Tiszasas belterületén, illetve Istvánháza-Pannónia szennyvíztelep közelében folyamatosan építik a vízbetörés esetén a településeknek részleges védelmet nyújtó lokalizációs védvonalat.

A Körösökön egy méter apadás lenne szükséges

A Hármas-Körös Gyománál 13, Szarvasnál pedig 8 centimétert apadt az elmúlt 24 órában - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) vezetője. A folyó április 19-én Gyománál 909 centiméteres vízállással tetőzött és azóta 76 centimétert apadt, Szarvasnál pedig a 941 centiméteres tetőzés óta 45 centiméterrel csökkent a víz magassága - tájékoztatott Bak Sándor.

Elmondta, hogy számítások szerint a Hármas-Körös vízszintje Gyománál május 5-e körül apad a harmadfokú készültségi szint, 750 centiméter alá, míg Szarvasnál ugyanez május 6-ra várható 850 centiméteres vízszint alatt.  Az apadás napi üteme a középső és alsó szakaszon nem több 6-8 centiméternél, de legalább egy méteres vízszintcsökkenés lenne kívánatos.

A Körösökön levonuló árhullámnak nincs utánpótlása a vízgyűjtőkön. A Fehér-Körösön korábban, a Fekete-Körösön pedig kedden éjszaka szüntették meg az árvízvédelmi készültséget. A Kettős-Körösön pedig elsőfokú a készültség. Továbbra is harmadfok mellett védekeznek viszont a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón, míg a Hármas-Körös teljes szakaszán rendkívüli a készültség.

A Tisza középső és alsó szakaszán alig van apadás

A Tisza és mellékfolyói végig apadnak, Vásárosnaménynál szerda reggelre egy nap alatt 60 centimétert csökkent a vízszint, Tokajtól a Tisza torkolatáig azonban továbbra is nagyon lassú, napi 3-6 centiméter az apadás üteme - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Tisza vízállása Szolnoknál 1.001 centiméter volt, a Tiszaugnál és Csongrádnál mért adatok pedig még mindig meghaladják a korábbi rekordot. A folyórendszer állandó vízutánpótlása, illetve a Duna lassú apadása miatt rendkívül tartós, a 2000. évi árhullámnál is hosszabb időtartamú védekezéssel kell számolni.

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén szerdán 13 órától harmadfokúra mérsékelték a rendkívüli árvízvédelmi készültséget a Tisza jobb partján Kisköre és Doba között, valamint a Tisza bal partján Kisköre és Fegyvernek között. Továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza Fegyvernek és Csongrád közötti szakaszán, a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán Újszász és Szolnok között, valamint a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúr és Csongrád között. Összesen 531,1 kilométeren védekeznek, ebből 310,3 kilométeren rendkívüli a készültségi fok.

A Közép-Tisza vidékén számos árvízi jelenség figyelhető meg. A gátak mentén fakadóvíz 256, szivárgás 67 kilométer hosszon jelentkezik. A csurgások száma meghaladja az ezret. A szivárgó és fakadó víz által elöntött terület 1.387 hektárt tesz ki. A töltéseken összesen 2.121 méteren észlelhető hosszirányú repedés.

Az elmúlt 24 órában a védekezésben, beleértve a Köröszugot is, 6.306 ember, 445 közúti jármű, 133 építőipari gép és 13 vízi jármű vett részt. Felhasználtak 5.277 tonna kavicsot, 1.595 köbméter homokot és 221 ezer zsákot.

Hatezer katona vesz részt a munkában

Tizenkét órás váltásokban hatezer katona vesz részt az árvízi védekezésben - közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azt követően, hogy a helyszínen tájékozódott a Köröszugban folyó gáterősítési munkálatokról szerdán. "A mai helyszíni szemle azt bizonyította, hogy (...) felemelő és megnyugtató az, hogy a profi haderő működik" - mondta a miniszter újságíróknak. Hozzátette, hogy "technika és ember közös együttműködésével be fogjuk tudni bizonyítani, hogy mégsem a víz az úr (...) azt remélem az elkövetkező napokban helytállva meg tudjuk fogni a vizet, négyezer ember biztonságát és az ország nyugalmát megteremtve ezzel".

Az emberek számára megnyugtató érzés ha tudják, hogy olyan haderő áll mögöttük, amely sok emberrel, eszközzel képes a rá bízott feladatot ellátni - közölte a honvédelmi tárca vezetője. A miniszter szerint a védelmi bizottság folyamatosan értékeli a helyzetet,  és a Honvédelmi Minisztérium vezetőivel egyezteti a létszám- és technikaieszköz-igényeket. Jelen pillanatban további erők mozgósítására nincs szükség, de adott esetben a Magyar Honvédség teljes személyi és eszközállománya bevonható a védekezésbe.

(MTI)

Közel 1100 katona vesz részt, civilekkel együtt, a Csépa és Szelevény határában lévõ Körös-gát védésében
Közel 1100 katona vesz részt, civilekkel együtt, a Csépa és Szelevény határában lévõ Körös-gát védésében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.