Gazprom ante portas

Ma eldől, mekkora darab is jut a Gazpromnak a magyar gáz- és áramrendszerből. Berlin és Moszkva várhatóan a szibériai Tomszkban jelenti be, mi lesz a magyar energiahálózat sorsa.

Talán még fel sem száradtak a Gazprom vezetőinek arcán a könnyek azóta, hogy a múlt héten európai terjeszkedésük akadályoztatásáról panaszkodtak, ma már feltehetőleg bejelentik, milyen részesedéseket kapnak meg a német E.ON-tól. Korábbi hírek szerint a német energiakonszern "többek között" a nemrég megvásárolt központi magyar gáztározó és gáznagykereskedő cég, illetve a több éve kialakított áramszolgáltatói hálózat kisebbségi részét ajánlotta fel.

Noha az ügyben teljes a hírzárlat, lapunk információi szerint a két energia-nagyhatalom közti csörtében a jelenlegi változat szerint ma már a németek a magyaron kívül semmilyen más érdekeltségükről nem mondanának le. A vágyott szibériai kitermelési részesedésért cserébe emellett készpénzt fizetnének. Ez számításaink szerint több százmillió euróra rúghat. A Gazprom ennek megfelelően részben szintén visszavonulót kíván fújni. Korábban arról volt szó, hogy az E.ON cégrészeiért cserébe a német vállalat 24,5 százalékos részesedést kap a szibériai Juzsno-Russzkoje gázmező kitermeléséből. A Gazprom szerint a magyar cégrészekért a gázmezőnek csak a 15 százaléka jár - igaz, ebben az esetben a maradék 35 százalékot megkaphatja a BASF.

A két fél azon is civakodik, mit is jelent a magyar energiacégek "kisebbségi" része. Az első változat szerint - mint megtudtuk - az oroszoknak az ország egészét kiszolgáló gázellátó és a gáztároló rt.-ből, valamint a nagy területi áramszolgáltatókat birtokló E.ON Hungáriából 50 százalék mínusz egy szavazatnyi részt ajánlottak fel. A németek azonban ezt követően visszatáncoltak, és újabb ajánlatuk a két gázcég 40 százalékára, az E.ON Hungáriának pedig a 25 százalék plusz egy szavazatnyi részére vonatkozott. A Gazprom erre csökkentette a gázmező-részesedésre vonatkozó ajánlatát.

Az álláspontok egyelőre itt merevedtek meg. A hivatalos vevő egyébként a Gazprom egyik leányvállalata lenne. Arról egyelőre nem kaptunk információt, hogy egy ilyen ügyletet akár a magyar politikusok, akár az engedélyező hatóságok elleneznének-e. Az esélyekről mindenesetre annyit rebesgetnek, ha a Fidesz került volna kormánypozícióba, a Gazpromnak nehezebb dolga akadt volna.

A két fél a tárgyalássorozat befejezését mára időzítette. Alekszej Miller Gazprom-vezér korábban be is jelentette, hogy az ügy végére ma pontot tesznek. Ennek helyszíne viszont más nem lehet, mind a szibériai Tomszk: Angela Merkel német kancellár ugyanis ott találkozik az őt meginvitáló Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Arról persze nem tudni, hogy a két politikus országaik cégügyeiről tárgyal-e, de kevés esély van arra, hogy ezt a stratégiai kérdést kihagynák. Megbeszélésük végeztével pedig állítólag a két első ember kíséretéhez tartozó E.ON- és Gazprom-vezetők jelentenék be a tárgyalások végeredményét. A két nagyhatalom játszmája nyomán egyelőre egy dolog látszik biztosnak: a németek a legszívesebben magyarországi érdekeltségeiket adnák át az oroszoknak.

Az E.ON gázcégeinek magyarországi sajtókapcsolattartója, Szabó Judit lapunkkal közölte: akkor informálnak bennünket, ha születik megállapodás, és arról készül hivatalos közlemény is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.