Fizet az unió a baromfitartóknak

Az eddigi lehetőségekkel szemben hamarosan EU-támogatáshoz jutnak a madárinfluenza miatti keresletcsökkenéssel sújtott baromfitartók - így döntött kedden Luxemburgban az uniós agrártanács, elfogadva az európai bizottsági javaslatot.

A pontos részletek még nem ismertek. A tizenhárom tagállam közül, ahol a madárinfluenza egyáltalán megjelent, tíz szorgalmazta, hogy az EU a támogatás több mint ötven százalékát fedezze. Brüsszel továbbra is arról beszél, hogy a tagállamoknak fele-fele arányban kell beszállniuk, de ez eseti alapon dől majd el az illetékes irányító bizottságban. A tagállamoknak egyelőre akciótervet kell beadniuk a finanszírozásra. Magyarország, ahol a fogyasztáscsökkenés mintegy 15 százalékos volt, öt-hatmilliárd forint támogatást remél. Gráf József agrárminiszter felszólalásában elmondta: a százszázalékos EU-hozzájárulás lenne a helyénvaló, mivel a tagállamok eltérő anyagi lehetőségekkel bírnak a társfinanszírozásra, ami versenytorzuláshoz vezethet.

Tény, hogy Brüsszel visszamenőlegesen máris jóváhagyta a francia, illetve olasz tenyésztőknek járó állami támogatásokat. Az olaszok, akik a legnagyobb, 40 százalékos fogyasztáscsökkenést könyvelték el, százmillió euró (26,3 milliárd forint), míg a 15 százalékos viszszaesést regisztráló franciák 80 millió euró (21 milliárd forint) támogatást kapnak. A magyar miniszter jelezte: a kompromisszum érdekében végső esetben 100 százaléknál kevesebbet is el tud fogadni. A hazai álláspont szerint továbbá a támogatást visszamenőlegesen is alkalmazni kell. Gráf javasolta, hogy állami garanciavállalással, kamattámogatással, a tb-járulékok állami átvállalásával, a fogyasztói bizalom helyreállítását célzó kommunikációs kampánnyal és kínálatszűkítő intézkedésekkel segítsék a tenyésztőket.

- Elég pénz van a közösségi büdzsében a mostani intézkedésekre - jelezte az Európai Bizottság képviselője. Ez Brüsszel teljes pálfordulását jelenti. A madárinfluenza európai felbukkanásakor ugyanis a bizottság csak olyan segítséget tudott elképzelni, amit az állataik levágására kényszerült, illetve az egészségügyi védőzónában rekedt tenyésztők kaphatnak. Mindössze három tagállamban, a németeknél, a franciáknál és a svédeknél vágtak le baromfit ilyen kényszerből.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.