Kétéltűek állandó készenlétben

A Tisza felső szakaszán feloldották a veszélyhelyzetet, az alsó szakaszokon viszont fenntartották. A Hármas-Körös kritikus szakaszain megfeszített munkával erősítik a gátakat, Csongrád-Nagyrétnél még nem hárult el a gátszakadás veszélye.

A kormány tegnap áttekintette a Tisza és mellékfolyói mentén kialakult helyzetet, és - miután a folyó felső szakaszán már levonult az árhullám - a Kisköre és Szolnok közötti szakaszon feloldotta a veszélyhelyzetet. Az alsóbb szakaszokon viszont indokoltnak ítélte a veszélyhelyzet fenntartását. Továbbra is hatályban van a tizenkét pontos árvízvédelmi cselekvési program, amelyet április 4-i ülésén fogadott el a kabinet a gyors és bürokráciamentes segítség biztosítása érdekében. Az árvízi védekezésnek pénzügyi korlátjai nincsenek, a védekezéshez szükséges emberi erőforrások biztosítottak - tudatta közleményben a kormányszóvivői iroda.

Még mindig súlyos a helyzet a Hármas-Körös tiszai torkolatánál, Csongrád-Nagyrét közelében, ahol két helyen megcsúszott a töltés. Ezt követően további két helyen - előbb Szelevény fölött, majd a Kunszentmártonhoz közeli istvánházi szakaszon - rogyott meg a gát. Mind a négy kritikus ponton jelenleg is megfeszített munkával próbálják erősíteni a gátakat. A leggyengébbnek tartott nagyréti gátszakaszon önkéntesek és civilek nem dolgozhatnak, itt katonák és vízügyi szakemberek végzik a töltések megerősítését. Helikopterekről kaviccsal és homokkal töltött egytonnás zsákokat dobnak le ide, s azokkal támasztják a védvonalakat. Az itt dolgozókat felkészítették egy esetleges gátszakadásra is, mindenki tudja, hogy ez esetben merre van a menekülési útvonal. Két kétéltű jármű állandó készenlétben áll, hogy mihamarabb el lehessen hagyni a helyszínt.

Az eddigi beavatkozások sikeresek voltak, azonban a veszélyeztetettség nem csökkent, ezért folyik a lokalizációs vonalak kiépítése, összesen 5500 méter hosszan. Tiszaug és Tiszasas, valamint Tiszasas és Csépa között a 3000 méter hosszú lokalizációs vonal kiépítése tegnap befejeződött. Szelevény térségében ez a munka még tart, az istvánházi szakaszon pedig tegnap kezdték meg a lokalizációs védvonal kiépítését.

A közép-tiszai szakaszon szaporodnak az árvízi jelenségek: fakadóvíz 256, szivárgás 67 kilométer hosszúságban tapasztalható, a csurgások száma 1012-re emelkedett. A vízügyi igazgatóság kezelésében lévő töltéseken összesen 2040 méteren észlelhető hosszirányú repedés.

Továbbra is nagyon lassan apad a Tisza: a vízállás tegnap délután Szolnoknál 1004 centiméter volt, ami mindössze öt centiméterrel alacsonyabb a hétfőinél. A Közép-Tiszán az apadás napi üteme az elkövetkező időszakban is csak négy- hat centiméter között várható. A Körösök vízgyűjtői közül csak a Berettyó felső szakaszán észleltek kisebb vízszintemelkedést, a Hármas-Körös viszont végig apad, ennek üteme azonban a tiszaihoz hasonlóan rendkívül lassú.

Szegednél kedd délután 1000 centiméter volt a vízállás - 24 óra alatt mindössze két centit csökkent. Ez a gátakra nehezedő nyomásban szinte nem is érzékelhető - tájékoztatott Vágfalvi Zoltán, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese. A víz lassan folyik, mivel a Duna még mindig visszaduzzasztja a Tiszát, és kicsi a folyó lejtése. Az igazgatóság területén nem volt újabb rendkívüli esemény, az átázó gátak bordás megerősítése zajlik Felgyő térségében, ahol korábban megcsúszott a gátrézsű, ám a veszélyt elhárították. Szegeden a partfal dilatációs (a hőtágulást lehetővé tevő) hézagaiban szivárog át a víz, ám a mentett oldalon már a múlt héten kialakították homokzsákokból az ellennyomást biztosító medencéket. A Szegedi Tudományegyetem gyermekkórházának kazánházában is észleltek szivárgó vizet - ezt a veszélyt elhárították. A szakemberek figyelik a part menti épületek pincéit, alagsorait, és ha szükséges lesz, beavatkoznak.

Már fővárosi tűzoltókat is a folyóhoz rendeltek

Emberi erőben nincs hiány: katonák, tűzoltók, polgári védelmisek, vízügyesek és önkéntesek tizenkét órás váltásban dolgoznak a gátakon - mondta tegnap kérdésünkre Tokár István, a Szolnok megyei védelmi bizottság elnöke. A védvonalak mellett dolgozók ellátásáról több százan gondoskodnak, legyen szó szállításról vagy étkeztetésről.

A közép-tiszai védvonalakon jelenleg 5600 ember dolgozik, közülük több mint háromezren önkéntes segítők. A vízügyi igazgatóságok közel hétszáz, a katonaság ezerhatszáz fővel vesz részt a munkában. A tűzoltók is koncentrálták erőiket, a Szolnok megyeiek mellé több mint háromszázan érkeztek Tolna, Somogy, Fejér, Heves és Pest megyéből, valamint a fővárosi tűzoltó-parancsnokságról. (D. J.)

Éjjel-nappal erõsítik a töltést
Éjjel-nappal erõsítik a töltést
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.