Zöldért protestáló zöldek

Az uszodabővítést az árvíz mellett civil szervezetek fellépése is hátráltatta. Több környezet- és egészségvédő szervezet (többek között a Mozgalom a Margitszigetért, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület és az Allergiás Betegek Országos Szövetsége) bíróságon támadta meg tavaly nyáron az építési engedélyt.

Az ellenzők egyrészt a Sportuszoda épületének műemléki védettségével érveltek (ami miatt az engedélyezésbe a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt is be kellett volna vonni), másrészt pedig a természetvédelmi szempontokkal, melyek közül a legfontosabb, hogy az építkezés miatt negyven fát ki kellett vágni és további tizenkettőt át kellett ültetni (utóbbiak közül kettő még abban az esztendőben elpusztult). A fák eltávolításához az építtető nem szerezte be az öszszes engedélyt, ami szintén támadási felületet nyújtott a zöldeknek. A bíróság azonban elutasította a keresetet, egy korábbi közigazgatási jogegységi határozatra hivatkozva - ebben némi leegyszerűsítéssel az szerepel, hogy a zöldek csak környezetvédelmi ügyekben, tehát például a környezetvédelmi engedélyezéssel kapcsolatban léphetnek fel ügyfélként - a jogi érveiket meg sem vizsgálták.

Mint Sipos Béla, a pert elindító Mozgalom a Margitszigetért (Momart) vezetője kérdésünkre elmondta, az áttelepített fáknak jelenleg már csak a fele él, annak ellenére, hogy "többet foglalkoznak velük, mint a sziget összes többi növényével" (a tavaly nyári aszály idején például külön lajtos kocsi szállította hozzájuk a vizet). Az építkezés további környezeti áldozatokat is követelt: a lelátó miatt további 12 fát vágtak ki (engedély nélkül), és a Momart tudomása szerint még legalább ugyanennyit el fognak pusztítani. (H. M.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.