Eb-uszoda: minden kész lesz időre - pluszpénzért

Július 26-án, a felnőtt úszó Európa-bajnokság első napján ötven ország úszói és 37 tévéállomás szeretné majd birtokba venni a felújított sportuszodát a Margit-szigeten. A kivitelezőnek április 28-án kellett volna befejeznie a munkát, az átadás azonban jócskán csúszni fog.

Az Eb sikeres lebonyolítása rajtunk biztosan nem fog múlni - mondta lapunknak Varga Mihály, a Közép-európai Építő és Szerelő Kft. (KÉSZ) ügyvezetője, aki szerint néhány késve érkezett engedély, a hosszú, hideg tél, de leginkább az árvíz miatt csúsznak az uszodai munkák a Margit-szigeten.

- Mint az úszószövetség támogatóinak egyike, a beruházásra presztízsokokból eleve áron alul pályáztunk - mondja Varga Mihály. - A téli időjárás több tízmilliós kárt okozott nekünk, további veszteségeket azonban már nem tudunk vállalni. Szeretnénk kérni a károk rendezését. Ha a források rendelkezésünkre állnak, biztosan elkészülünk időre.

Szabó Dezső, a kivitelező kft. másik, a munkákat irányító ügyvezetője kérdésünkre azt is elárulta: ha ettől kezdve minden rendben megy, akkor épp egy hónappal az úszó Eb megnyitása előtt átadhatják az uszodát, azaz bőven juthat még idő például próbaversenyek tartására.

- Azoknak, akik nem műszaki szakemberek, valóban nehéz elmagyarázni a helyzetet - állítja Szabó Dezső. - Az árvíz idején mind a műugró medence, mind a versenymedence építését le kellett állítani, az előírások szerint mindkettőt elárasztottuk vízzel, ezért az utolsó szint betonozása csak a jövő héten kezdődhet. Ezután még 28 napig nem nyúlhatunk majd a betonhoz, azaz elhúzódó átadásra készülünk fel. Van kapacitásunk akár éjszakai munkára is, de ennek és minden rajtunk kívül álló körülményből következő többletmunkának a költségeit a megrendelőnek kell állnia.

- Most vagy imádkozunk, vagy a megrendelő keményen fellép a kivitelezővel szemben - kommentálta a helyzetet Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke, emlékeztetve arra, hogy 2002 decemberében úgy pályáztunk az Európa-bajnokságra a hollandok ellenében, hogy kormánygarancia volt a kezünkben. Eindhoven akkor alulmaradt, nemrég azonban elnyerte a 2008-as felnőtt Eb rendezési jogát, s ott három hete felavatták már az új uszodát.

- A kivitelező minden igazolt kárát és többletmunkáját ki fogjuk fizetni - mondja Görözdi György miniszteri biztos, a megrendelő Nemzeti Sporthivatal munkatársa. A hivatal vezetése eltökélt, minden lehetséges eszközzel - legyenek ezek jogiak vagy anyagiak - szeretnék elérni, hogy időre elkészüljön az uszoda. A hivatal és a KÉSZ Kft. között jelenleg is folynak az egyeztető tárgyalások, megítélésbeli különbség van ugyanis például abban, hogy az árvíz milyen károkat okozott az építkezésnél - tette hozzá Ábrahám Attila, a sporthivatal vezetője.

Egyszer elkészül
Egyszer elkészül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.