A szavazás megismétlését kérik Kecskeméten

Sorozatos és jelentős választási törvénysértésekre hivatkozva a voksolás megismétlését kéri Kecskemét egyik körzetében az MSZP és az SZDSZ.

Kecskemét 2. számú választókerületében olyan súlyos bűncselekmények történtek a második forduló finisében, hogy azok alkalmasak voltak a választás eredményének befolyásolására, ezért az MSZP és az SZDSZ a kerületi választási bizottsághoz fordult, kérve a voksolás megismétlésének elrendelését - mondta tegnap Brúszel László, a szocialista párt helyi elnöke. Nyomatékul bemutatták azokat a szórólapokat és a kiragasztásukat ábrázoló fényképfelvételeket, amelyeken az áll, hogy Szécsi Gábor, az MSZP-SZDSZ jelöltje visszalépett, ezért a választók szavazzanak a fideszes Horváth Zsoltra. Pénteken két ilyen szórólapterjesztő nőt állított elő a rendőrség. Ellenük a választás rendje elleni bűncselekmény miatt eljárást indítottak. Ugyanebben az időpontban hangosbemondó is járta a város utcáit, és a választókat megtévesztve Szécsi visszalépését hirdette.

A két párt tegnap feljelentést tett a rendőrségen, mert bizonyítékaik vannak arra, hogy Szécsi körzetében a Fidesz aktivistái kisbuszokkal szállították a szavazókat, akik a helyszínen pénzt kaptak. Brúszel szerint a számok egyértelműen tanúsítják, hogy a hamis tájékoztatásnak és a sorozatos kampánycsendsértésnek meglett a következménye, mert az első fordulóhoz képest - amelyet Szécsi csaknem négy százalékkal megnyert - jelöltjük jelentősen kevesebb szavazatot kapott, miközben a Horváthra leadott voksok száma valamelyest nőtt. A második fordulót így 239 szavazattal Horváth nyerte meg, bár az eredmény még változhat, mivel a még meg nem számolt szavazatok mennyisége nagyobb a két jelöltre leadottak különbségénél.

Bornemissza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a feljelentés megérkezett hozzájuk, az abban szereplő adatokat még értékelik. A két pártnak a választási bizottsághoz benyújtott kifogásáról először ez a testület, majd fellebbezés esetén a megyei választási bizottság dönt. Ez utóbbi határozat ellen jogorvoslati kérelemmel lehet fordulni az illetékes megyei bírósághoz, s annak döntése már megfellebbezhetetlen. Zombori Mátyás, az SZDSZ városi elnöke hangsúlyozta, nagyon sajnálná, ha a választási bizottság nem adna helyt kifogásuknak, mert akkor teret kapna a politikai cinizmus.

Szécsi Gábor
Szécsi Gábor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.