Strasbourgi ingatlanpanamára bukkant az Európai Parlament

Pénzügyi visszaélések gyanúja miatt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának azonnali összehívását, valamint az EU csalás- és korrupcióellenes hivatalának (OLAF) vizsgálatát kezdeményezte Fazakas Szabolcs (MSZP), az EP-testület elnöke.

Az EP költségvetési bizottságának ülésén pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a parlament strasbourgi épületeinek bérlésével kapcsolatban. Ezért a képviselők feltehetően nem hagyják jóvá a tavalyi zárszámadást. Ilyen korábban soha nem történt. Fazakas Szabolcs, a költségvetés-ellenőrzési bizottság elnöke lapunknak elmondta: azonnali vizsgálatra szólította fel az EU csalás elleni hivatalát és számvevőszékét.

Az ingatlanok az EP strasbourgi épületrészei, amelyeket a parlament az Erasmus cégtől évtizedek óta bérel. Most egy 136 millió eurós, már tervbe vett vételi ügylet kapcsán vették elő a bérleti szerződéseket, mivel egyedi bérletről van szó Elzász fővárosában, s ezek jelentik az értékbecslés alapját. Kiderült: a szerződéseket az EP hivatalnokai nem közvetlenül a tulajdonossal, hanem áttételeken keresztül kötötték. Strasbourghoz, az EP székhelyét adó elzászi városhoz ilyen módon mai áron évi 2,7 millió euró vándorolhatott. Mégpedig elég régóta, mert a feltételezett ingatlanpanama negyedszázadra megy vissza. - Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy szabálytalan kifizetések történtek az európai adófizetők pénzéből - nyilatkozta a magyar képviselő. - Ki tudott róla, s aki tudott róla, az mennyiben felelős érte? Aki nem tudott róla, az pedig mennyiben felelős azért, hogy hivatali pozíciójában éveken keresztül nem vett tudomást a visszás átutalásokról? - kérdezi Fazakas attól tartva, hogy még csak a jéghegy csúcsára derült fény. A vásárlás tervét mindenesetre felfüggesztették.

Az EU intézményei a korrupció gyanújával általában úgy állnak, mint ördög a tömjénfüsttel. Edith Cresson volt francia kormányfő és EU-biztos visszaélése miatt (a fogorvosát ültette egy tanácsadói székbe) 1999 tavaszán a teljes Európai Bizottság lemondott. - Magam is tapasztalom az EU-val, az európai intézményekkel szembeni bizalmatlanságot. Van benne valami, hogy most nekünk, új tagállami képviselőknek is ki kell állnunk az EU tisztaságáért. Ezért is döntöttünk a teljes nyilvánosság, a nyílt ülésezés mellett - mondta lapunknak Fazakas.

Strasbourg és az EP viszonya politikailag egyébként is kényes kérdés. A képviselők többsége ellenzi a havi négy nap fölöslegesnek tartott ingázást, s ennek évi több százmillió eurós költségét. Nemrég ismét indult egy kampány a képviselők között annak érdekében, hogy az EP kizárólag Brüsszelben dolgozzon.

Az európai választásokra buzdító plakát, háttérben a parlament új strasbourgi épületével
Az európai választásokra buzdító plakát, háttérben a parlament új strasbourgi épületével
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.