A terrorista vezér Zarkávi üzenetet küldött videón

Megszólalt egy iszlám weboldalon közzétett  videófelvételen Abu Muszabaz-Zarkávi jordániai terrorista, az iraki al-Kaida vezetője.

Ha valóban Zarkávit mutatják a felvételek, ez az első eset, hogy láthatóvá válik a nyilvánosság előtt az a terrorista, akit az Irakot megszálló amerikai hadsereg három éve köröz, és akit "az első számú közellenségnek" tekintenek. Eddig ugyanis csak hangfelvételeken jelentkezett, bár fotóit megszerezték az amerikaiak és széles körben terjesztették.

Az iszlám honlap a "mudzsahedek konzultatív tanácsa információs bizottsága" weboldalaként jelentkezett. A "néphez szóló közleményként" harangozta be "a mezopotámiai al-Kaida szervezet emírjének" videóját.

A felvételen Zarkávi azzal vádolta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy "keresztes háborút vívnak az iszlám ellen", de figyelmeztetett: az iszlám szent harcosok keményen kitartanak. Kijelentette: az új iraki kormány megalakítása csak egy kísérlet arra, hogy segítsék megoldani az Egyesült Államok iraki dilemmáját.

A filmen a szakállas-bajuszos Zarkávi fekete ruhát és fekete kendőt visel, nyakában töltényhevederek lógnak, tőle jobbra pedig egy automata puska lóg a falon. Mögötte az iraki al-Kaida zászlaja tölti be a hátteret. Egy másik jelenetben a földön ül, három másik férfival, akik fekete álarcot viselnek.

A felvétel hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni, de ugyanazon a weboldalon jelent meg, ahol általában Zarkávi csoportjának üzeneteit tették közé.

A Zarkávit bemutató videó két nappal azután került fel a világhálóra, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője ismét a Nyugat elleni háborúra szólított fel, és egy nappal azután, hogy 24 halálos áldozatot követelő merénylet-sorozatot követtek el az egyiptomi Dahabban turista-központok ellen.

Az iraki al-Kaida számos, sok áldozattal járó öngyilkos merényletet követett el az elmúlt három évben Irakban és máshol, például a tavaly novemberben Jordániában. Az elmúlt hónapokban azonban kevesebbet lehetett hallani a szervezetről. Januárban a csoport bejelentette, hogy csatlakozott öt iraki lázadó csoporthoz, és együtt hozták létre a "mudzsahedek konzultatív tanácsát". Azóta az iraki al-Kaida nem tett közzé önálló közleményt.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.