WTO - nem lesz világkereskedelmi megállapodás

Glattfelder Béla (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti képviselő szerint Magyarország és a magyar gazdák szempontjából nem tekinthető kudarcnak, hogy a kitűzött április 30-i határidőig nem lesz megállapodás a világkereskedelmi tárgyalások most zajló dohai fordulóján.

Az Egyesült Államok és a fejlődő országok szerint a tárgyalások kudarcáért az EU a felelős, mivel nem hajlandó további kedvezményeket adni a mezőgazdaság területén. Glattfelder Béla közleménye szerint ugyanakkor már az EU eddigi ajánlatai is - főként az exporttámogatások eltörlése 2013-ig - súlyos veszteségeket okoznak a termelőknek.

Az exporttámogatások megszűnése esetén kérdéses lesz, hogy fenntartható-e a gabonaintervenció jelenlegi rendszere, amelynek megszűnése súlyos válságot idézne elő a gabonatermesztésre épülő magyar mezőgazdaságban.

A képviselő szerint úgy tűnik, hogy a jelenlegi helyzetben a dohai fordulót csak az EU további agrárkereskedelmi engedményei mellett, európai mezőgazdaság számára hátrányos megállapodással lehet lezárni. Ilyen feltételek esetén azonban Magyarországnak inkább az az érdeke, hogy egyáltalán ne szülessen megállapodás - véli Glattfelder Béla.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.