Egy kis torna otthon

Az ember állandóan küszködik az idővel. Ez sokszor jó alibi is ahhoz, hogy ne kelljen elmenni az uszodába vagy az edzőterembe. De otthon csak akad egy kis idő a mozgásra!

A nap bármely szakaszában tornázhatunk otthon, és az időjárásra sem foghatjuk, ha nincs kedvünk mozogni. Egyre többen választják a sportolás eme változatát. A kínálat is egyre bővül. Az árak változók. Ha van miből, érdemesebb többet fizetni egy jó gépért, mert tovább bírja az igénybevételt, és kíméletesebb bánik ízületeinkkel. De vannak egyszerűbb, olcsóbb otthoni eszközök is. Lehet válogatni.

Futógép. Változatos edzésre ad lehetőséget. Sétálhatunk, futhatunk, magunk állíthatjuk be rajta a sebességet és a meredekség mértékét. Megmozgatja keringési és légzési rendszerünket, és deréktól lefelé jól formálja a testet.

De sok helyet foglal el. Vásárláskor érdemes kipróbálni, legalább tíz percet sétálni rajta, hogy megbizonyosodjunk, elég rugalmas-e az aljzata, hosszabb távon is kényelmes-e a talpunknak, és felmérjük, mennyire hangos.

Egy jobb minőségű futógép ára 250 000–730 000 forint.

Szobabicikli – Az egyik legnépszerűbb otthoni sporteszköz. A futógéphez képest viszonylag kisebb helyen is elfér. Remek a kezdőknek vagy azoknak, akik amúgy nem sokat sportolnak, és hasznos a túlsúlyosok számára is, mert kíméli a térdízületet a folyamatos ütközésektől. A far- és lábizmokat mozgatja át.

Ára: 70 000–130 000 forint.

Egy másik változata, a háttámlás még inkább óvja a térdet, alátámasztást ad a hát alsó szakaszának, így nyugodtan használhatják a hátpanaszokkal küszködők is.

Ez drágább is: 150 000–300 000 forint körül van az ára.

Lépcsőzőgépek – Szintén jól formálják, erősítik a testet deréktól lefelé.  Százezer forint körüli áron lehet kapni. Kistestvére, a minitaposó, a vádli izmait fejleszti. Ez jóval olcsóbb: 15 000 forint.

Ellipszitréner – A rehabilitációs célokra kifejlesztett, leginkább sífutásra emlékeztető gép tetőtől talpig átmozgat.  A karokat egyszerre mozgatjuk a lábakkal, így utánozzuk a símozdulatokat. Nem olcsó, ára: 150 000-650 000 Ft.

Evezőgép – Tökéletes sportgép azok számára, akik teljes körű edzést szeretnének, de kevés hely áll rendelkezésükre.  Mint mindegyik gépnél, fontos a helyes technika elsajátítása, különben könnyen hátfájást okozhat. Ára: 78 000–170 000.

Fitneszkazetták – Sokféle tornakazetta közül lehet válogatni, a kick boxtól kezdve a ducitornáig. Sajnos a boltban nem lehet belenézni a kazettába, hogy valóban meggyőződjünk, tetszik-e, mennyire fogjuk tudni otthon követni a gyakorlatsorozatot. A kazettáról megismerhető gyakorlatokhoz általában szükséges egy matrac, amin a talajgyakorlatokat kényelmesebben lehet végezni, és nem árt egy pár kézi súlyzó a felsőtest formázásához. A kazettákat és a súlyzókat pár ezer forintért meg lehet kapni.

Ugrókötél – A bokszolók által használt eszköz otthoni mozgásra is jó. Használható zsírégetésre és főleg a vádli erősítésére. Érdemes edzés közben néhány perc ugrálást is beiktatni. Ez az eszköz se drága.

Gumiszalagok – Nagyon hatékonyak az izmok erősítésére. Változatosabbá tehetjük velük az edzést, rengeteg variációt találhatunk ki az izomcsoportok erősítésére. Különböző színűeket lehet kapni. A szín az erősségi szintet jelzi. Ára: pár ezer forint.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.