Programhoz kell koalíció

MSZP, SZDSZ: előbb váll a vállhoz, most szemtől szembe. A meghatározó törvényekről, majd a leendő kormányról egyeztetnek a koalíciós partnerek.

A kormányfő még a nyáron a parlament elé akar terjeszteni egy sor nagy jelentőségű törvénytervezetet. A csütörtökön kezdődő koalíciós tárgyalásokon előbb ezekről akar egyezségre jutni a liberálisokkal, s csak ezt követően a kormánytagokról. A találgatások mégsem a tervezett törvényekről, hanem a leendő miniszterekről szólnak.

Csütörtökön Balatonőszödön megkezdi a koalíciós tárgyalásokat az MSZP és az SZDSZ. Ezek során előbb arról a másfél tucatnyi, már előkészített törvénytervezetről egyeztetnek, amit a kormány megalakulása után Gyurcsány Ferenc tervei szerint azonnal benyújt az Országgyűlésnek. Ha ezekben a "sarkalatos" pontokban megegyeznek, akkor tárgyalnak arról: kormánytagként kik hajtsák végre a tervezett intézkedéseket.

Gyurcsány Ferenc a parlament alakuló ülését május közepére teszi, az új kabinet pedig tervei szerint június közepére áll össze. A kormány nem kér türelmi időt, a miniszterelnök még a nyáron hat-hét hetes intenzív parlamenti időszakra készül.

Ez a periódus vezetné fel a következő - Gyurcsány által Magyarország legdinamikusabb négy éveként aposztrofált - időszakot. A miniszterelnök ígéri, hogy a jobboldallal is konzultál gazdasági, közjogi és közigazgatási kérdésekről.

Az első körben saját szövetségeseivel tárgyal. A koalíciós egyeztetés Gyurcsány átfogó politikai értékelésével kezdődik, majd javaslatot tesz arra, hogy mi legyen a kormányzás főiránya. Utána nyolc-tíz kérdésben plenáris és szekcióvita lesz. Eddig a hivatalos forgatókönyv.

Mindkét fél kemény mecscsekre számít. Az SZDSZ-ben azt tartják, hogy méltányos lenne, ha három tárcát kapnának. Annyit, amennyit a szocialisták most "elvesznek" tőlük - többek között a kormánystruktúra átalakítása során. A 17 minisztériumból az új kormányzatban ugyanis csak 12 marad.

A Népszabadság értesülései szerint a környezetvédelmi tárcáról lényegében lemondott az SZDSZ.

Az Oktatási Minisztériumot a tervek szerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával vonnák össze, s a szocialista elképzelések szerint Hiller Istvánra bíznák. Magyar Bálint eddigi liberális oktatási miniszter tárcája megszűnne. (Megtörténhet, hogy Hiller az óriásminisztérium irányítása kedvéért leköszön a pártelnöki posztról.)

A liberális Kovács Kálmán informatikai minisztériuma az úgynevezett infrastrukturális-gazdaságfejlesztési megatárcába olvadna bele, a jelenlegi munkaügyi minisztériummal, a családügyi tárca egy részével, valamint a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter intézményével egyetemben. Ezt a fejlesztési forrásokat kezelő formációt a Népszabadság értesülései szerint Kiss Péter irányíthatná. (A kancelláriaminiszter helyét Szilvássy György vehetné át.)

A "második gazdasági tárca" felállítása után az eddig Kóka János által irányított régi minisztérium - az MSZP elképzelései szerint - kisebb hatáskörökkel maradna meg. Egy "könnyített" minisztériumot viszont nem szívesen vezetne Kóka. Kézenfekvő lenne, hogy az orvosi diplomával rendelkező Kóka legyen az egészségügyi miniszter, hiszen az SZDSZ bejelentette igényét erre a tárcára. Csakhogy Kóka ezt nem ambicionálja, ráadásul előbb abban kellene megegyezni, hogy a tárcát megkapja-e egyáltalán az SZDSZ. Ennek feltétele, hogy bevezethessék a több-biztosítós modellt. Ezt az MSZP jelenleg nem támogatja, s általában is ódzkodik a tárca átengedésétől.

A Kóka-probléma megoldása az lehet, amiről Kuncze Gábor beszélt a tegnapi Nap-keltében, nevek említése nélkül. Mint bejelentette: az SZDSZ támogatja egy miniszterelnök-helyettesi poszt létrehozását. Ezt nem Kuncze töltené be, mert nem akar olyan helyzetbe kerülni, mint a Horn-kormány belügyminisztereként. Koalíciós párt elnökeként nem akar a miniszterelnök alárendeltjeként beülni kormányülésekre. Kóka János lehetne viszont a kabinetminiszter - akár egy könnyített gazdasági tárca élén is. Így a döntés-előkészítésben is jelentős szerepet kapna, jobban képviselve ott az SZDSZ-t.

Két tárca van még, amellyel kapcsolatban gyakran elhangzik az SZDSZ neve: a külügy- és az igazságügyi minisztérium. (Illetve Eörsi Mátyás és Szent-Iványi István, akik "nem ugranának el például a külügy irányításának feladat elől".) Csakhogy az eddigi ciklusban a külkapcsolatokat lényegében Gyurcsány Ferenc vezette.

Az igazságügyi tárca élén az SZDSZ-es Fodor Gábort látnák többen, de nem feltétlenül a szűkebb pártvezetésből. Szocialista körökből származó információk szerint hasadhat a belügyminisztérium: az önkormányzatokat belügyminiszterként továbbra is Lamperth Mónika felügyelhetné, míg a rendvédelmi szerveket az igazságügyi tárca alá rendelhetnék - ezt a formációt pedig Botka László jelenlegi szegedi polgármester irányítaná.

Két tárcánál nem számítanak változásra - a földművelésügyet továbbra is Gráf József viheti, és Veres János irányítaná a pénzügyeket.

A legfőbb vitapontok

l Adórendszer

MSZP: ötéves adócsökkentési program

SZDSZ: 2009-től egykulcsos adó

l Egészségügy

MSZP: egy, állami biztosító SZDSZ: több-biztosítós rendszer

l Közigazgatás

MSZP: megyerendszer megtartása

SZDSZ: önkormányzati megyék megszüntetése

l Oktatás

MSZP: a sok reform után nyugalom

SZDSZ: reformok továbbvitele

Alkotmányellenes a Házszabály

Az Alkotmánybíróság hétfői határozata szerint az országgyűlés alkotmányellenes helyzetet idézett elő azáltal, hogy a Házszabályban nem határozta meg a képviselők felszólalási idejének garanciális szabályait. Ezzel lehetővé vált, hogy olyan helyzet alakuljon ki, amikor a parlamenti többség egyszerű szavazással korlátozhatja a kisebbség felszólalási lehetőségeit. A testület felhívta az Országgyűlést, hogy december 15-ig pótolja a mulasztást. (Munkatársunktól)

Nézze meg frissített interaktív grafikánkat az egyéni eredményekről!

A Parlament várható összetétele interaktív grafikánkon!

Nézze meg a listás eredményeket frissített interaktív grafikánkon!

A Gyurcsány, a Kuncze és a Hiller házaspár - reformkorszakot ígértek a leendõ koalíciós partnerek
A Gyurcsány, a Kuncze és a Hiller házaspár - reformkorszakot ígértek a leendõ koalíciós partnerek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.