George W. Bush: Hidrogénnel tölts!

Amerikában is politikai kérdés a benzin ára: itt az a drága, ami Európában olcsó lenne.

Az amerikai képviselőház és a szenátus republikánus vezetői tegnap levelet küldtek George W. Bush elnöknek, amelyben vizsgálatot sürgetnek feltételezhető árdrágítás miatt. A politikusok a levéllel a benzinkutaknál kialakult helyzetre reagáltak: az elmúlt napokban három dollár fölé ment egy gallon (3,8 liter) benzin ára (ez literenként nagyjából 171 forint), ami itt már a tűrőképesség határán van.

A városi forgalomban száz kilométerenként 14-20 liter benzint fogyasztó terepjárók, kisteherautók és nyolchengeres autók világában az üzemanyagárak egy év alatti 33 százalékos növekedése jelentősen megterheli a családi költségvetést. Amerikában néhány nagyvárost leszámítva nincs kiépített tömegközlekedés, a legtöbb családnak annyi autója van, ahány tizenhat-tizenhét év fölötti tagja. A múlt héten több tudósítás szólt arról, hogy egyre többen kénytelenek zálogba csapni órájukat, ékszereiket, hogy benzint vehessenek.

Az elnök a múlt hét végén egy hidrogénautókkal kísérletező, kaliforniai laboratóriumot keresett fel, onnan üzent az egyre türelmetlenebb fogyasztóknak: a benzin ára nem a kormányon, hanem a világpiacon múlik, és a jelek szerint forró nyárra kell felkészülni. Bush azzal vádolta az amerikaiakat, hogy "kórosan rászoktak" a benzinre, ami árt a gazdaságnak, és nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. Bírálói szerint az energiaszektor érdekeit kiszolgáló elnök a hidrogénnel hajtott autóktól várja a megoldást. Ez azonban a szakemberek szerint még messze van, és sokan vitatják, mennyire reális az elképzelés.

Az amerikai olajcégek tavaly soha nem látott profitot zsebeltek be - miközben a Mexikói-öbölben dúló hurrikánok miatt még átmeneti benzinhiány is keletkezett. Az Exxon most nyugalomba vonult első embere mintegy 400 millió dolláros végkielégítés-csomagot kapott, ami Dennis Hastert házelnök szerint lelkiismeretlenség.

A hét végén az Egyesült Államok északkeleti részén átmeneti benzinhiány alakult ki. A környezetvédelmi előírások miatt ugyanis nyáron más adalékot kell az üzemanyaghoz keverni, mint télen, és az átálláshoz ki kell mosni a töltőállomások tartályait. A vásárlók azonban élnek a gyanúperrel, hogy az olajtársaságok a technológiai problémákat is árdrágításra használják. Honatyák tegnap a szabályok átmeneti enyhítését kezdeményezték, hogy biztosítani lehessen a zökkenőmentes ellátást.

Bush elnök (jobbra) "leszokóban" a benzinrõl
Bush elnök (jobbra) "leszokóban" a benzinrõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.