Nemzeti konszenzust szorgalmaznak Erdélyből

Egységes anyaországi álláspont kialakítását szorgalmazták a határon túli magyarság tekintetében a romániai magyar politikusok a koalíció győzelméről értesülve. Markó Béla kormányfőhelyettes a Népszabadságnak elmondta: értékeli, hogy a magyarországi pártok betartották ígéretüket, és a határon túli magyarság ügyét nem tették kampánytémává.

Az RMDSZ elnöke kifejtette: mielőbb találkozni kíván az új magyar kormány vezetőivel, hogy a magyar-magyar kapcsolatok kérdéseit megbeszélhessék. Markó stabil, a költségvetés ingadozásaitól függetlenített és a szülőföldön maradást szolgáló támogatáspolitikát remél, amely valamennyi parlamenti párt támogatását élvezi.

Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki nyíltan a Fidesz mellett kampányolt, kijelentette: választási vereségét a polgári oldal "az MDF-afférnak" köszönheti. Hangsúlyozta: a kormánypropagandát választási propagandaként használó koalíció egyenlőtlen harcban győzte le a nemzeti oldalt. Az MSZP és az SZDSZ hatalmon maradását Tőkés László tragikusan fogja fel, s annak következményeként az erdélyi magyarság Bukarestnek, Budapestnek és az RMDSZ-nek történő kiszolgáltatottságát, illetve magára maradását jósolta. Ennek ellenére abban bízik, hogy az MSZP-ben a nemzeti vonal kerekedik felül. Erre szerinte jó alapot nyújt Gyurcsány Ferencnek az a kijelentése, miszerint 15 millió magyar érdekében szeretne kormányozni.

Szintén tragikusnak látja a helyzetet Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, az erdélyi Magyar Polgári Szövetség elnöke, aki úgy vélte, "a státustörvény megcsonkítása és december 5. után" a mostani választási eredmény az anyaország nagy romlásának újabb bizonyítéka. Szász szerint ismét bebizonyosodott: az erdélyi magyarság csakis önmagára számíthat.

Eckstein-Kovács Péter szenátor, az RMDSZ liberális platformjának vezetője elmondta: a koalíció jól teljesített a magyarországi választók szemében, jobban szólította meg az ország polgárait. Az új kormánynak valamennyi magyarországi párttal, a határon túli magyar szervezetekkel és a civil szférával egyeztetve kell konszenzust kialakítania a határon túli magyarsággal kapcsolatos kérdésekben.

A Fidesszel szimpatizáló erdélyi elemzők is belátták, hogy tulajdonképpen nem a Fidesz, hanem stratégiája szenvedett vereséget, ami a jobboldal átalakulását vetíti előre. - Ennek felismerése már a választás éjszakáján megszületett, de az alternatívák kidolgozása egyrészt Orbán Viktor további sorsától, másrészt a jobboldal szellemi potenciáljának működtetésétől függ - mutatott rá például Bakk Miklós politológus a Transindex kolozsvári internetes portálnak adott nyilatkozatában.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.