Szelevénynél felkészültek a gátszakadásra

A Köröszugban hétfő reggel, egy újabb gátszakasz is megrepedt. Lamperth Mónika belügyminiszter meglátogatta a kritikus helyeket. Közölte: nem marad el a károsultak megsegítése.

Hatezer ember dolgozik a köröszugi gátszakasz négy kritikus pontjának a megvédésén. Helikopterekkel, kétéltű járművekkel szállítják ide a kavicsot és a homokzsákokat. A Közép-Tiszán és Hármas Körösön is elkezdődött az apadás az elmúlt hét végén, ám ennek üteme lassú: napi négy-öt centimétert csökken a vízszint a kritikus szakaszokon. Rendkívül tartós, hosszú időtartamú védekezésre készültek fel a szakemberek, akik arra figyelmeztetnek: az apadással egyidejűleg az átázott gátakon szaporodnak majd az árvízi jelenségek, mind gyakoribb lesz a csurgás, szivárgás, rézsűmegcsúszás.

Varga László, a Közép-tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője tegnap elmondta: a legkritikusabbnak számító köröszugi torkolati szakaszon eddig 3000 tonna kavicsot építettek be a megcsúszott rézsűbe, hogy megtartsák a folyót. Eddig sikerrel jártak, de a veszélyhelyzet továbbra sem múlt el. Felkészültek arra is, hogy átszakad a gát, és Tiszasas, Csépa, valamint Szelevény környékét elönti a kiáradt víz. Ezért innen a lakosságot már korábban kitelepítették, csak a védekezésben résztvevők és az őket ellátó néhány helybéli maradt az érintett falvakban. Az elöntés lokalizálására megfeszített ütemben építik a nyúlgátakat a szükséges szakaszokon - ezt a munkát várhatóan kedden délutánra befejezik.

Dobi László, az Alsó-tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) igazgatója elmondta: területükön sehol sincs krízishelyzet, de mindenfelé nagy figyelmet igényel, hogy átáznak a töltések. Kunszentmártonnál, a Hármas-Körös bal partján egy, a víz felé bedőlt nyúlgátat kellett pótolni, a város fölött 500 méteres szakaszon súlyozásra, bordás megtámasztásra volt szükség. Felgyő közelében a Tisza töltését megtámasztó rézsű csúszott meg, de bordás megtámasztással sikerült a nagyobb veszélyt elhárítani. Az Atikövizig területén 322 kilométeres védvonalon mintegy 4000 ember dolgozik folyamatosan. Szegednél mindössze öt centit apadt a Tisza: a hét végén 1009 centiméteren tetőzött, hétfő délután még mindig 1004 centit mutatott a mérce.

Tegnap meglátogatta a leginkább veszélyeztetett folyószakaszokat és településeket - Csépát, Szelevényt és Tiszasast -, valamint a kunszentmártoni átmeneti szállásokon elhelyezett kitelepítetteket Lamperth Mónika belügyminiszter. Közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel egyezetett arról, hogy most elsősorban a védekezésre kell koncentrálni az erőket, de később nem marad el a kárt szenvedett állampolgárok mihamarabbi kártérítése sem. Közölte: a kormány korábban háromszázmillió forintot különített el az önkormányzatok számára árvízi gyorssegélyezésre, de eddig mindössze Kunszentmárton és Tiszabura igényelt a keretből együttesen 5,6 millió forintot.

Tovább kell erõsíteni a Köröszugban megrepedt gátszakaszokat
Tovább kell erõsíteni a Köröszugban megrepedt gátszakaszokat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.