Kis különbségek, nagy bukások

Tizenegy mandátum sorsa bizonytalan még, de ezek közül legfeljebb kettő esetében van reális esély változásra. A kis különbségeken nagy nevek buktak el.

A második fordulóban még nyitva álló 110 választókerület mindegyikébe várnak szavazatokat külföldről, így választókerületenként egy-egy szavazókör urnája felbontatlan maradt. A választás titkossága érdekében ebbe keverik majd a külföldről érkezett voksokat. A legtöbb esetben változást az utolsó urna felbontása nem hozhat, de van 11 olyan körzet, ahol a még összeszámolatlan és a követségekről érkező voksok száma nagyobb, mint az első két jelölt között kialakult különbség.

Győrött Balogh József polgármester (MSZP) mindössze 54 szavazattal vezet Szijjártó Péter (Fidesz-KDNP) előtt, és itt még 602 voksot kell összesíteni. Az első fordulóban viszont a még összeszámlálatlan szavazókörben Balogh az ellenfelénél 72-vel több szavazatot kapott, így a Fidesz szóvivője aligha nyerhet.

Kiskunfélegyházán viszont bukhat a most élen álló Endre Sándor (Fidesz-KDNP), aki 37 szavazatnyi előnyt gyűjtött, ám ellenfelére, a szocialista Garai Istvánra (MSZP) és az SZDSZ-es jelöltre együtt a külföldi voksok fogadására kijelölt szavazókörben korábban 164-gyel többen voksoltak. Itt tehát megfordulhat az eredmény. Hasonló lehet a helyzet Edelényben is, ahol a most 131 szavazattal vezető Gúr Nándor (MSZP) mandátuma az egyértelműen jobboldali többségű utolsó szavazókör eredményének megállapítása után Molnár Oszkárhoz (Fidesz-KDNP) kerülhet; itt az első fordulóban 175-tel többen támogatták az ellenzéki jelölteket.

A többi helyen a különbség jóval nagyobb, és bár matematikai esély van további helycserékre, az első forduló eredményei alapján ilyenekre nem lehet számítani. Így a 2006-os választásnak lesz néhány nagy vesztese. Az épphogy kiesők közé tartozik Gémesi György MDF-alelnök is, aki saját városában áll vesztésre: még 634 szavazólapot nem számoltak meg, ám a szocialista Fogarasiné Deák Valéria 246 szavazattal vezet. Ez számára viszonylag megnyugtató előny, mert az utolsó szavazókörben a kormányoldal két jelöltje csak hetven vokssal kapott ki, így Gémesinek a hátrány ledolgozásához az sem elég, ha mindenki rá szavazott volna. Az MDF-Fidesz-KDNP közös jelöltjeként induló, a várost jó ideje vezető - és sikeresnek tartott - polgármesternek többszörösen is kínos lenne, ha egy "ismeretlentül" éppen Gödöllőn szenvedne vereséget.

Minimális különbséggel, de minden valószínűség szerint lemarad az egyéni mandátumról egy másik polgármester is. A kecskeméti Szécsi Gábor a helyhatósági választást még a Fidesz színeiben nyerte, most az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjeként indult. Egykori párttársa, Horváth Zsolt azonban 239 voksnyi - itt behozhatatlannak tűnő - különbséggel vezet.

Nagy Sándor (MSZP) is nagy vesztes. Ő Hajdúböszörményben háromszáz voksnyi különbséggel végzett a második helyen. Az egykori szakszervezeti vezető, számos állami tisztség viselője - legutóbb területfejlesztési államtitkárként dolgozott - a kevéssé ismert Kiss Attilával (Fidesz-KDNP) szemben marad minden bizonnyal alul. Ezzel a parlamenttől is búcsúzik, mert az országos listán nincs befutó helyen. Nézze meg frissített interaktív grafikánkat az egyéni eredményekről!

A Parlament várható összetétele interaktív grafikánkon!

Nézze meg a listás eredményeket frissített interaktív grafikánkon!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.