Borítékolt borítékok - túlszabályozott szavazatok

Bár e választás kimenetelét érdemben nem befolyásolják a külföldi voksok, abban mindenki egyetért, hogy a jelenlegi rendszer, jelesül az, hogy a választás végkimenetelét csak egy héttel később lehet megtudni, tarthatatlan.

Az izgalom elmaradt, a választás kimenetelét érdemben már nem befolyásolják a külföldi voksok - a jelenlegi állás szerint 34 mandátumnyi előnnyel zárta az országgyűlési választást az MSZP-SZDSZ-koalíció. A külföldön leadott voksok fogadására kijelölt szavazókörök közül mindössze 11 olyan akad, ahol még maradt matematikai esély az eredmény megváltozására. A rendszer visszásságai okán egy esetleges szorosabb verseny esetén akár egy hétig is találgathattunk volna, hogy ki alakíthat kormányt, hiszen elvileg nem lehetett volna kizárni annak lehetőségét, hogy az előzetes eredmény szombaton, az utolsó urnák bontása után megfordul.

Valószínűleg hasonló gondolatok járhattak azoknak a fideszes jelölteknek a fejében, akik vasárnap tömegesen kezdeményezték: az Országos Választási Bizottság (OVB) adjon ki állásfoglalást, hogy a külföldön leadott voksok fogadására kijelölt 110 szavazókörben is már vasárnap este lehessen számolni. A nyilvánvaló jogsértésre való felhívást a bizottság tagjainak egy része felháborítónak nevezte, hiszen az erre vonatkozó törvényt még félreérteni sem lehet. A második fordulóban ugyanis - idézzük - "a kijelölt szavazatszámláló bizottság a szavazás lezárása után lezárja az urnát úgy, hogy ne lehessen abba szavazólapot elhelyezni vagy abból szavazólapot eltávolítani. Az urnát a szavazatszámláló bizottság az egyéni választókerületi választási bizottságnak adja át, amely gondoskodik annak biztonságos őrzéséről". Így az OVB inkább azt rögzítette, hogy büntető feljelentést tesz, ha valahol a külföldi szavazatok megérkezése előtt a voksokat mégis megszámlálnák.

Az esetleges botránytól, vagyis a választási csalástól csak a testület MIÉP által delegált tagja tartott, és amellett kardoskodott, hogy a zárva maradó urnákat szállítsák a fővárosba. Erre válaszul az Országos Választási Iroda vezetője intézkedést adott ki, felkérve az egyéni választókerületi jegyzőket, hogy a lepecsételt és páncélszekrényekbe zárt urnák őrzéséhez kérjenek rendőri segítséget.

A fideszes képviselőjelöltek egységes fellépése azért volt meglepő, mert a külföldön történő szavazás jelenlegi módszerét éppen a nagyobbik ellenzéki párt szakpolitikusa ötlötte ki. A választási eljárási törvény legutóbbi módosításakor a koalíció és az MDF is mást akart: elfogadták volna az elektronikus vagy a levélben történő szavazást is, de a józan ész helyett a végtelen gyanakvás győzött. A végeredmény így a világ talán legbonyolultabb rendszere lett: a követségeken a voksokat borítékba zárják, a boríték a választó nyilatkozatával együtt egy másik borítékba kerül, amit leragasztanak, majd a ragasztás mentén a szavazópolgárral aláíratnak, s az egészet urnába dobják.

Az urnákat a vasárnapi szavazás után hazahozzák, azokat az OVB tagjai pénteken kinyitják, és egyenként felbontják a zárt borítékokat is, a belső borítékokat pedig a külső borítékban talált nyilatkozat alapján az egyes választókerületek szerint szortírozzák. A voksokat szombaton az egyéni választókerületi bizottságokhoz, onnan a kijelölt szavazókörökhöz szállítják, és ismét az urnákba dobják, hogy az egészet megint kinyissák. És mindez jószerivel csak arra megy ki, nehogy csalni lehessen, meg azonosítani, hogy a külképviseleteken ki és miként voksolt. Ezért a több százmilliós többletköltség, és az egy hetes késedelem.

Jogos kérdés ugyanakkor, hogy ha az első fordulóban egy héttel korábban voksolnak a külföldön szavazók, így már a hazai választási napon tudni lehet az első forduló eredményét, miért nem szavaznak egy héttel korábban a második forduló előtt is? Ennek oka, hogy az első forduló hivatalos eredménye - jogorvoslati kérelmek esetén - elvileg később születhet meg, de akkor még nem lehet tudni, hogy melyik jelölt lép vissza.

Még szerencse, hogy a választási törvénynek ezek a szabályai - miután a végleges eljárási rendben a hosszas egyeztetések során sem sikerült megállapodni - 2009-ben hatályukat vesztik. Legközelebb tehát megint másként fogunk szavazni. Talán levélben, de szakemberek szerint inkább elektronikus úton, szavazógép segítségével. Föltéve, hogy addig sikerül valamilyen ésszerű kompromisszumra jutni. Nézze meg frissített interaktív grafikánkat az egyéni eredményekről!

A Parlament várható összetétele interaktív grafikánkon!

Nézze meg a listás eredményeket frissített interaktív grafikánkon!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.