Még egy hétig biztosan kritikus marad a helyzet

A Tiszán és mellékfolyóin várhatóan még egy hétig fennmarad a jelenlegi kritikus árvízi helyzet - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Versenyfutás zajlik az idővel, ugyanis a rendkívül magas vízállástól védő gátak egyre inkább átnedvesednek. Jelenleg a Tiszán a Köröszug térségében három helyen a legkritikusabb a helyzet a töltések megrepedése miatt. Az elkövetkező napokban egyre több helyen kell ilyen árvízi jelenségekkel számolni - közölte Persányi Miklós vízügyi miniszter.

Három kritikus helyen is koncentrált erőkkel folyik a védekezés a Köröszugban megrepedt, átázott töltések helyreállításáért, a vízbetörés megakadályozásáért - mondta a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A veszélyhelyzet változatlanul nagy, mert a Hármas-Körös ugyan apadt néhány centiméterrel, ám legalább egy méteres vízszintcsökkenés lenne kívánatos, hogy a nagy víznyomás megszűnjön.

Megelőző intézkedésként bordás megtámasztásokat építenek a szegedi medencés kikötőnél is, ahol a mentett oldalon a talajszint 5-6 méterrel van alacsonyabban, mint a folyó.

Tovább nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma, eddig 2428 embernek kellett elhagynia otthonát - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Árvízi veszélyeztetettség miatt a Szolnok megyei Szelevényből további 250 embert kellett kitelepíteni vasárnap - mondta Dobson Tibor.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán a közvetlenül veszélynek kitett gátszakaszon 600 katona dolgozott a gátakon. A műveletet 4 darab 20 tonnás folyami komppal és 12 darab lánctalpas úszó-szállító járművel végezték.

A Tisza a felső és középső szakaszán Szolnokig apad. Alatta a déli országhatárig túl van a tetőzésen, de nagyon lassú az apadás: Szolnokon a Tisza a tetőzés óta 3 centimétert, Csongrádnál 8 centimétert, Szegednél 5 centimétert apadt.

Rendkívüli készültségi fokozat van 793 kilométer védvonalon a Tisza folyó Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva, és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

Harmadfokú a készültség a Tiszán a Tokaj és Kisköre között, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 603 kilométer védvonalon.

Újabb töltésrepedéssel küzdenek a Köröszugnál

Újabb súlyos repedés keletkezett hétfőre virradóra a Köröszug - Nagyréti töltésrepedés mellett - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

A Tiszasas, Csépa, Szelevény kitelepítését okozó Köröszug - Nagyréti töltésrepedésnél változatlanul igen nagy erőkkel erősítik a gátat, ám mellette mintegy 200 méterrel újabb súlyos repedés keletkezett. A vízügyi műszaki irányítás uralja a helyzetet, de a kockázat még mindig igen nagy. A Tisza és a Hármas Körös a nagy veszéllyel érintett szakaszon a tetőzések óta mindössze 2-8 centimétert apadt, a töltések rendkívüli terhelése nem csökkent.Apadnak a Körösök

A Körösök teljes hosszukban apadnak, a Fehér-Körösön hétfőre virradó hajnalban megszűnt az árvízvédelmi készültség, míg a Kettős-Körösön vasárnap éjszaka első fokúra mérsékelték a készültséget - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) vezetője hétfőn.

A Hármas-Körös is teljes hosszában apad, Gyomaendrődnél hétfő reggel nyolc órakor 55 centiméterrel mutatott alacsonyabb értéket a vízmérce, mint a 909 centiméteres tetőzés idején - tájékoztatott Bak Sándor. A folyó vízszintje Szarvasnál is csökkent. Hétfő reggelre ott 29 centimétert apadt a folyó a 957 centiméteres tetőzéshez képest.

Tovább nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma

Tovább nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma, eddig 2428 embernek kellett elhagynia otthonát - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Árvízi veszélyeztetettség miatt a Szolnok megyei Szelevényből további 250 embert kellett kitelepíteni vasárnap - mondta Dobson Tibor. Hozzátette: éjszaka, az árvízi védekezésben résztvevők megfeszített munkájával sikerült megakadályozni, hogy a településnél átszakadjon a gát, de a veszélyhelyzet még nem múlt el. Továbbra is 337 települést veszélyeztet az árvíz, ezen belül 79 településen van rendkívüli árvízvédelmi készültség. Jelenleg 22750 vízügyes, katona, tűzoltó, polgári védelmis, önkéntes vesz részt a védekezésben.

A védekezők munkáját 3500 technikai eszköz - helikopter, kétéltű, motorcsónak, traktor, teherautó, szivattyú - segíti. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán a közvetlenül veszélynek kitett gátszakaszon 600 katona dolgozott a gátakon. A műveletet 4 darab 20 tonnás folyami komppal és 12 darab lánctalpas úszó-szállító járművel végezték. Hétfőn reggel 6 órától 9 darab közepes szállító helikopter is bekapcsolódott a védekezésbe.

Megelőző intézkedések Szegednél

Megelőző intézkedésként bordás megtámasztásokat építenek a szegedi medencés kikötőnél, ahol a mentett oldalon a talajszint 5-6 méterrel van alacsonyabban, mint a folyó - közölte Kozák Péter szakasz-védelemvezető. A kikötő töltésén több száz méter hosszúságban ötven civil és húsz, Hódmezővásárhelyről érkezett katona építi a homokzsákokból készült terhelőbordákat - mondta a szakember A másfél-két méter szélességű bordás megtámasztások kialakítására azért van szükség, hogy a töltéslábból kinyomják a vizet és javítsák a mentett oldali rézsű állapotát. Az erősen felázott töltéseknél csúszólapok jöhetnek létre, vagyis a töltéskorona irányából megmozdulhat a föld, a homokzsákos terhelés ezt akadályozza meg - magyarázta a szakasz-védelemvezető.

A kikötő közelében tavaly készült el a töltéslábtól 10 méterre, hatméteres mélységben egy két méter átmérőjű szennyvízcsatorna, ennek állapotát folyamatosan ellenőrzik és a legkisebb gyanús jelre az előzetesen elkészített forgatókönyvek alapján azonnal beavatkoznak.

Szintén a töltés közvetlen közelében épülő szennyvíztisztító telepen minden talajmozgatás járó munkát megtiltottak, a munkagödröket pedig visszatemették - tudatta Kozák Péter. Hozzátette: ezeket a szakaszokat folyamatosan külön őrök felügyelik.

(forrás: MTI)

Erõsítik a Körös megrepedt gátját Csongrád közelében, a nagyréti szakaszon
Erõsítik a Körös megrepedt gátját Csongrád közelében, a nagyréti szakaszon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.