Egy igen - egy nem

Néhány helyen tettlegességig torkolltak az ellentétek, de az Országos Választási Bizottság (OVB) tegnapi ülésén csak heves szópárbajig fajult a vita.

Két beadvány esetében az volt ugyanis a tét, hogy a testület elmarasztalja-e Orbán Viktort, aki arra hívta fel az ásotthalmi aktivistákat, hogy kísérjék figyelemmel a rájuk bízott választópolgárokat, és ha nem szavaztak, vegyék rá őket, menjenek el, és voksoljanak a Fideszre. Egy kifogás alapján az OVB ebben a kérdésben pénteken már döntött, igaz, a határozat meghozatala előtt az ellenzéki és a parlamenti kívüli pártok delegáltjainak többsége látványosan elhagyta a termet.

Bordás Vilmos, a Fidesz delegáltja szerint a bizottság eljárása nem volt korrekt, mert korábban abban állapodtak meg, hogy a beadványokról csak később döntenek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az OVB a múlt pénteken korábbi gyakorlatával ellentétes döntést hozott, hiszen egy jövőbeni cselekményt ítélt el, míg a MIÉP-et képviselő Csurka Endre politikai jellegű állásfoglalásról beszélt. Az OVB viszont többségi döntésével ismét megerősítette: Orbán nyilatkozatai sértik a választáson való részvétel önkéntességének elvét.

Orbán tatai beszéde is az OVB elé került. Az ott titokban készült hangfelvétel szerint Orbán a kampánycsendre vonatkozó előírások megsértését ajánlotta az aktivistáknak. Elmondta, hogy a hét végén telefonos üzeneteivel maga is kampánycsendsértésre készül, az aktivistáknak pedig jogi védelmet ígért. A bizottság nagy többséggel úgy döntött, hogy a zárt ülésen elhangzottak alapján nem folytathat vizsgálatot, így az elmarasztalás elmaradt. Többen azt is felvetették, hogy a "titkosszolgálati eszközökkel" készített magnófelvétel miatt sem járhatnának el.

Az OVB-hez csaknem minden egyéni választókerületből állásfoglalást kértek, hogy abban a 110 szavazókörben is számlálják meg a szavazatokat, ahol a külföldi voksok miatt az összesítésre csak szombaton kerülhet sor. A választási eljárási törvény azonban egyértelműen fogalmaz: a kijelölt szavazókörökben az urnákat nem lehet előbb felbontani. Ha ezt esetleg mégis megtennék valahol, az OVB választási bűncselekmény miatt feljelentést fog tenni. A gyanakvás eloszlatása érdekében az Országos Választási Iroda vezetője intézkedést bocsátott ki az urnák őrzésének szabályairól. E szerint az urnákat a külföldön leadott szavazatok megérkezéséig tűz- és betörésbiztos helyiségben, páncélszekrényekben kell elhelyezni, a helyiséget pedig a szavazatszámláló bizottság tagjainak jelenlétében le kell pecsételni. Felkérik a területi választási irodák vezetőit, hogy intézkedjenek az épületek őrzéséről. (L. K.)

Urnabontás a belvárosi, 6. számú választókörzetben
Urnabontás a belvárosi, 6. számú választókörzetben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.