A CIA a belső ellenséggel harcol

Kirúgták a CIA-tól azt a magas beosztású munkatársat, aki adatokat szivárogtatott ki az amerikaiak titkos külföldi börtöneiről. A Washington Post riportere, Dana Priest a múlt héten kapott Pulitzer-díjat a sztoriért. A CIA-nál a belső vizsgálatot személyesen a tavaly kinevezett Porter Goss igazgató irányította, aki az "engedetlen" hírszerzés megregulázásának a híve.

A kényes értesüléseket Mary McCarthy adta ki. A veterán CIA-s az ügynökség belső vizsgálati osztályán fért hozzá a legfontosabb információkhoz. Kilétére műszeres hazugságvizsgálat derített fényt. A hírt, miszerint az amerikaiak világszerte, így Kelet-Európában is titkos börtönöket tartottak fenn, ahol a terrorizmussal vádolt foglyokat kínvallatásnak vetették alá, hivatalosan a mai napig nem erősítették meg, és bizonyítékot sem sikerült találni.

A botrány ártott a CIA külkapcsolatainak. A Washington Post, amely nem írta meg, mely országokban voltak a börtönök (más források térségünkből Romániát és Lengyelországot nevezték meg), most tudni véli, hogy a hírszerzés több munkatársa nem volt hajlandó részt venni a témáról tartott értekezleteken. Attól tartottak, hogy ha az idén őszi választásokon a törvényhozás bármely házában a demokraták kerülnek többségbe, vizsgálatok kezdődnek, és a jogi költségek miatt anyagilag tönkremennek. Nem világos, hogy McCarthy ellen vádat is emelnek-e, vagy beérik a fegyelmi elbocsátással. Ő az első CIA-s, akit kiszivárogtatás miatt távolítottak el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.