Gyurcsány: győztünk!

"Néhány perccel ezelőtt Orbán Viktor felhívta Gyurcsány Ferencet és gratulált a győzelemhez." - kezdte beszédét Hiller István, az MSZP elnöke, aki bejelentette a kormánykoalíció győzelmét.

Urnazárás után

Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltje arra számít, hogy a koalíció jelöltjei az egyéni választókerületekben 55-65 mandátumot szereznek meg a második fordulóban. Azt gondolom, hogy nagy fordulat nem történt a két választási forduló között, azaz koalíciós többség van, és ennek megfelelően 55-65 mandátumot hoznak el a koalíciós jelöltek a még nyitva lévő több mint száz egyéni választókerületből - mondta Gyurcsány Ferenc, miután feleségével együtt megérkezett az MSZP Köztársaság téri székházába. Arra a kérdésre, hogyan értékeli a fél hatos választási adatokat, a kormányfő azt mondta: négy éve lázasabb állapotban volt az ország ilyenkor, most nyugodtabbnak érezte a két forduló közötti kampányt.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a szavazás lezártakor elmondta, hogy első ízben fordult elő a magyar választásokon, hogy már az első fordulóban ennyi mandátum sorsa eldőlt. Szerinte ez azt jelenti, hogy az állampolgárok tájékozódtak, és már az első fordulóra meghozták a döntést, most pedig megerősítették. A magas részvétli arány emiatt állt elő. Hozzátette, hogy nem tudni, a jobboldalnak vagy a balnak kedvez-e meg a magas részvételi arány, de egy biztos: a demokráciának mindenképpen jót tett - mondta a pártelnök. A mandátumbecslés pedig reménnyel tölt el minket, a magunk részéről készen állunk a munkára, ha megkapjuk a bizalmat. - tette hozzá.

Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke az MTV választási műsorában elmondta, hogy ők nagyjából erre a részvételi arányra számítottak, és remélik, hogy a versenyben lévő körzetekből legalább 5 mandátumot megszereztek.

Pethő Iván alelnök, az SZDSZ képviselőjelöltje szerint nagyjából azok az arányok, amire számítani lehetett. Mint mondta, "úgy tűnik, a papírforma érvényesül."

A választás eldőlt

"Magyarország az igent, a nyugalmat választotta, és azt akarta, hogy megalakuljon a 2. Gyurcsány-kormány." - mondta Hiller István, miután közölte a Köztársaság téri közönséggel, hogy Orbán Viktor telefonon grtulált Gyurcsány Ferencnek.

"Győztünk!" - kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc, de az a győztes felelőssége, hogy ezzel a győzelemmel egész Magyarország nyerjen - mondta a miniszterelnök. "Amit nyertünk, az felelősség és feladat... Hiszek Magyarországban, hiszek a kézfogás erejében." - folytatta, és szimpatizánsoknak azt mondta: olyan Magyarországot akar, ahol mindenki egyaránt büszke lehet, tartozzon bár a piros, a narancssárga, a kék vagy a zöld oldalhoz. Van valami azonban, ami ezeknél a színeknél fontosabb, a piros-fehér-zöld - mondta Gyurcsány Ferenc a beszéd végén.

Kuncze: "Igen, jól mondjátok, megnyertétek!"

A szabad demokrata politikust a "Megnyertük!" felkiáltással fogadó szimpatizánsoknak azt mondta: "az elmúlt két hétnek az a tanúsága, hogy a választók nem veszik be a hazugságot, a félrevezetést, a rágalmazást, sőt elutasítják". Mint megjegyezte, egyelőre úgy tűnik, hogy koalíciós kormány alakul, a mandátumok száma pedig valahol 205 és 210 között lesz. Ez kényelmes többséget biztosít, szemben a négy évvel ezelőtti szoros többséggel szemben - emelte ki. Kuncze Gábor a taps és éljenzés közepette köszönetét fejezte ki azoknak a választópolgároknak, akik a liberális pártra szavaztak, azoknak a képviselőjelölteknek, akik az SZDSZ színeiben indultak, és azoknak, akik dolgoztak a párt kampányában. A pártelnök maga mellé hívta a színpadra Horn Gábort, a párt kampányfőnökét, hogy köszönetét fejezze ki a munkájáért.

Kóka János gazdasági miniszter szerint a következő kormány legfontosabb feladata, hogy "kivegye az állam rendszeréből azokat a fékeket, amelyek Magyarország még gyorsabb növekedését gátolják". Neki kell állni érdemben megváltoztatni azokat a merev struktúrákat, amelyeket a rendszerváltás óta senkinek nem sikerült megváltoztatnia - regálva a választási eredményekre. Hangsúlyozta azt is: a koalíció történelmi esélyt kapott arra, hogy "megváltoztassa a megváltoztatandókat".

(MTI, NOL)

A miniszterelnök és a pártelnök az eredmények alakulását figyeli
A miniszterelnök és a pártelnök az eredmények alakulását figyeli
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.