Az IT-világ a Microsoft-perre figyel

Óriásimédiaérdeklődés mellett kezdődik meg hétfőn az amerikai szoftveróriás pere azEurópai Bíróságon. A cég a félmilliárd eurós bírság mellett napi kétmillióeurós kötbért is kockáztat.

Ügyvédek és számítástechnikai (IT)szakemberek hada, zsúfolt tárgyalóterem – ez a minimum, amire számítani lehetaz iparág meghatározó vállalatának ötnapos luxemburgi meghallgatásán. AzEurópai Bíróság tizenhárom bírája az Európai Bizottság és a Microsoft vitájábanhivatott dönteni – ítélet legkorábban az év végére várható.

A több mint hétéves, fordulópontokban isbővelkedő jogvita a redmondi székhelyű Microsoft egy vetélytársának, a SunMicrosystemsnek a Brüsszelben benyújtott panaszára vezethető vissza. Azóta abizottság a riválisok egész sorát állította maga mellé. Neelie Kroes versenyügyi EU-biztos azért is bizakodó a leendőluxemburgi verdiktet illetően, mivel a Microsoftot Amerikától Ázsiáig többhelyen elmarasztalták a nyílt versenyt sértő gyakorlata miatt. A cégóriásviszont korábbi luxemburgi talárosokat megnyerve igyekszik majd bebizonyítani,hogy ez az érv Európában nem állja meg a helyét.

Brüsszel két évvel ezelőtt minden eddiginélnagyobb, 497 millió eurós (131 milliárd Ft-os) bírsággal sújtotta a Microsoftot,most meg napi kétmillió eurós (529 milliós Ft-os) kötbérrel fenyegetőzik.Mindkettő tétje a luxemburgi eljárásnak. Brüsszel egyik kifogása arravonatkozik, hogy a Windows programcsomaggal az amerikai vállalat megsértette aversenyjogot, mivel a Media Player audio-, és videolejátszó alkalmazás azoperációs rendszer részeként hátrányos helyzetbe hozza az alternatívfejlesztőket. A brüsszeli bírság kimondása óta a Windows ugyan a MediaPlayerről leválasztva is kapható, viszont a vita kiújult a tesztelt, de piacramég nem dobott Vista programcsomag kapcsán. Ebben a Microsoft vírusölőt éskeresőprogramot csap a rendszerhez.

A másik vitapontot a szekemberek részéről iscsak nehezen követhető ún. interoperabilitás alkotja. A Microsoftnak olyan, aWindows-zal kapcsolatos feljesztési információkat kellene nyilvánossá tennie,amelyek birtokában a rivális fejlesztők szoftverei is futhatnának a Windowsthasználó PC-ken, azaz az állomány 90 százalékán. A nézeteltérés abból adódik,hogy az amerikai cég megfelelő mértékben felfedte-e a forráskódot, „a WindowsDNS-ét”. Brüsszel szakértője szerint legalábbis egy használhatatlan műszaki leírástadott le.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.