A választók és a törvény napja a mostani vasárnap

A kampánycsend szabályait a Népszabadság a maga számárakötelezőnek tartja, különösen azt a rendelkezést, amely szerint aszavazást megelőző napon, illetve a szavazás napján tilos a választóiakarat befolyásolása. Ezért nem is számolunk be arról az éles vitáról,amely éppen e kérdés körül bontakozott ki pénteken.

Az Országos Választási Bizottság tegnap esti döntése szerint mindenesetre tilos a szavazás napján a választók felkeresése, s bármi módon való szavazásra ösztökélése. A vasárnap fejleményei majd eldöntik, hogy minden párt előbbre valónak tartja-e a törvények uralmát a saját remélt uralmánál.

Történjék akármi is a választók körül, vasárnap ők lesznek hatalmon. Feltéve, ha ismét élnek ezzel a lehetőséggel. Nincsenek könnyű helyzetben. Már csak azért sem, mert egy amúgy is bonyolult választási rendszer néhol szándékosan összekavart helyzeteiben kell helytállniuk. A második fordulóban 66 egyéni körzetben már nem várják őket az urnákhoz, 110-ben igen. (Pártokra már nem szavazunk.) Ezekben a körzetekben a választók erről értesítést kaptak. Lapunk is próbál segíteni: e számunkban újra közöljük a még nyitott választókerületek és a versenyben lévő, illetve visszalépett jelöltek listáját (12. oldal).

Sok helyütt megtévesztő szórólapokkal is "nehezítik" a választók dolgát, amelyekben az áll, hogy nincs már szükség a szavazatukra, mert ez vagy az a jelölt pártja listáján úgyis bejutott a parlamentbe. Ez szándékos megtévesztés, hiszen mandátumtól foszthatja meg az így kijátszani próbált pártot.

Ha, mint remélhető, minden a törvényes mederben zajlik, akkor sem biztos, hogy vasárnap késő este tudni fogjuk, kik alakíthatnak kormányt. Először szavazhatnak ugyanis országgyűlési választáson a külföldön tartózkodó polgárok, most mintegy hatezren.

A bizalmatlanság jegyében fogalmazott törvény rendelkezései szerint mind a száztíz, még kinyitó hazai választókerületben van egy szavazókör, amelynek az urnáját - benne hat-nyolcszáz szavazattal - nem nyitják fel addig, amíg meg nem érkezik hozzá azoknak a külföldieknek a voksa, akiknek állandó lakhelye az adott körzetben van. Ezért hivatalos végeredményt csak a jövő hét végén hirdetnek. Amennyiben különösen szoros lesz az eredmény, megeshet, hogy a pártok erősorrendje is csak ekkorra dől majd el.

Jogsértő, hapártaktivistákválasztásraösztönöznek

A választási eljárási törvény alapelveit sérti, ha egy jelölőszervezet vezetője arra szólítja, illetve hívja fel a párt aktivistáit, hogy a szavazás napján keressék fel a választópolgárokat, és hívják fel őket a szavazásra - ilyen értelemben határozott tegnapi ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Ugyanebben, illetve hasonló tárgyban több különböző beadvány is érkezett a testülethez. Az ezek közül tárgyalt első ügyben azonban szavazategyenlőség, vagyis patthelyzet alakult ki. A bizottság később - négy tagjának valószínűleg jelzésértékű távozása után - még egy ilyen kifogásról döntött.

Abban viszont az OVB - ekkor többségi szavazással - nem talált semmiféle kivetnivalót, hogy a jelölőszervezetek a választókhoz eljuttatott szavazólapmintával is kampányolnak. A bizottság elnöke ezzel kapcsolatban a testület egy korábbi állásfoglalására hivatkozott, amely szerint nem sérti a választási eljárás szabályait, ha valamely párt a saját jelöltjének nevét tartalmazó, és az ő támogatását kérő ajánlószelvény-mintát juttat el a választópolgárokhoz. Az eljárás törvényességének feltétele, hogy a minta ne legyen alkalmas a megtévesztésre, feltétlenül derüljön ki, hogy nem hivatalos nyomtatványról van szó. Ennek eszköze, hogy az "impresszumban" fel kell tüntetni a kiadót.

A tegnapi ülésen bemutatott szóróanyagok alapján valószínű, hogy ezzel az eszközzel a pártok nagyobb része élt, azonban nem őket marasztalták el. Határozatával a bizottság a jogsértéstől azokat a személyeket tiltotta el, akik a szavazólapmintát nagy tételben terjesztő egyik jelölőszervezetet választási csalással gyanúsították.

Az ügyben mindazonáltal a végső szót - a kilátásba helyezett fellebbezés miatt - a Legfelsőbb Bíróság mondja ki.

Az egyik testületi tag szerint a szavazólapmintával kapcsolatos döntés kifejezetten politikai indíttatású volt, és emiatt elhagyta az üléstermet. (L. K.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.