Hangfelvételen Orbán a kampánycsend megsértésére buzdít

– Tudatos kampánycsendsértésre készül a Fidesz – jelentette be Gál J. Zoltán. Az MSZP kampányának kommunikációs vezetője állítását egy hangfelvételre alapozza, melyen Orbán Viktor igazítja el a tatai Fideszes aktivistákat:

„Nem tudom, miféle vidék ez, ezzel eddig sokkal jobban meg voltam elégedve, hogy – lehet 7 vagy 8 százalékot kapni egy szabad demokratának? Ez több mint megdöbbentő, rendes, normális magyar vidék volt ez mindig is” – háborog a felvételen a kisebbik koalíciós párt sikere miatt Orbán, majd áttér a technikai részletekre:

„Nem sok tartalékunk van a derék MIÉP-esek remélem, tudják, mi a dolguk – tereli a Fidesz elnöke egy akolba a szélsőjobbot és pártját – és onnét még át tudunk hozni valamit”.

A felvétel a Klubrádió honlapjáról letölthető. A hanganyag tanúsága szerint a szavazatok maximalizálása érdekében Orbán félrevezető módon azt állítja: semmi sem tiltja, hogy szombaton és vasárnap felkeressék az embereket és a választási részvételre buzdítsák őket:

„Mindenki bekopogtathat szomszédjához, rokonához” – magyarázza plasztikusan Orbán az MSZP által bemutatott felvételen.

„Na, Jóska bátyám, volt-e már szavazni? Ha nem volna, akkor iparkodjon! És ha nem akar maga lábán, mert nincs rá ideje, üljön be a kocsimba, majd elviszem, öt perc az egész” – hangzik a felvétel.

A Fidesz elnöke ígéri, személyesen mutat jó példát:

„Én is bíztatok szombaton és vasárnap, a talpon maradt összes kerületben az én hangomon megy a szavazásra való felhívás, amiért majd engem elmaraszt az Országos Választási Bizottság (OVB), a jogászok meg megvédenek, oszt jó napot!”

– Orbán Viktornak mindössze pár órája van, hogy a kampánycsend beálltáig visszavonja kijelentéseit. – mondta Gál J. Zoltán. A szocialista politikus szerint ugyanis már egyértelmű, hogy a Fidesz és Orbán tudatos törvénysértésre készül, és a jogászok háta mögé bújva szeretne mentesülni a felelősségre vonás alól.

Gál különösen felháborítónak tatja, hogy a Fidesz mélységesen lenézi a választások tisztasága fölött őrködő OVB-t. – Ez pedig nem méltó egy parlamenti párthoz, ahogy nem méltó jogállamban sem, amelyért Orbán valaha oly sokat küzdött.

Az MSZP egyébként arra kéri az OVB-t: még a kampánycsend kezdete előtt mondja ki Orbán törekvéseinek törvénysértő voltát. A demokrácia játékszabályait tiszteletben tartó MSZP – jelezte Gál – semmiképp nem kérdőjelezi meg választások törvényességét. A szocialista politikus szerint azonban a Fidesz épp erre készül, megeshet, hogy az aktivistának tartott orbáni eligazítás és a hétvégi mozgósítás csak előjátéka egy hétfőn kezdődő akciósorozatnak, amely a voksolás eredményét „akarja átírni”.

Szigeti Péter, az OVB elnöke este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ezen a napon már nem tárgyalnak a szocialisták beadványáról.

Deutsch-Für szerint Orbán direkt csinálta

Deutsch-Für Tamás, Fidesz kommunikációs vezetője az ügyre úgy reagált: az MSZP titkosszolgálati eszközöket alkalmaz a Fidesz vezetőivel szemben, hiszen a szövetség pénteki tatai megbeszélésén lehallgatták Orbánt.

A Fidesz kommunikációs vezetője azt állítja, hogy Orbán éppen azért mondta, amit mondott, hogy ezt leleplezze:

Orbán Viktor a szocialista lehallgatási akció leleplezésének céljával, szándékosan olyan kijelentéseket tett, amellyel megtévesztette és óvatlanná tette a Fidesz ellen titkosszolgálati eszközöket bevetőket – állította Deutsch-Für sajtótájékoztatón.

Ennek a verziónak ellentmondani látszik az a tény, hogy a hét elején a Fidesz elnöke Ásotthalmon egy zártkörű aktivista gyűlésen ugyancsak azt mondta, hogy vasárnap el kell vinni az embereket szavazni. A Fidesz elnöke erre akkor úgy reagált, hogy semmi különös nincs abban, amit mondott. Orbán Viktor a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: "ezt nyilvánosan is szoktam mondani, ebben semmi rendkívüli nincsen." Az SZDSZ kampányfőnöke már ekkor az Országos Választási Bizottsághoz fordult az ügyben.

Deutsch-Für most mégis azt állítja: "Napok óta biztos információink voltak arról, hogy a választási kampány utolsó időszakában titkosszolgálati eszközök felhasználásával próbálják befeketíteni a Fideszt és annak vezetőit. (...) Orbán Viktor - a szocialista lehallgatási akciót feltárandó - szándékosan olyan kijelentéseket tett, mellyel megtévesztette és óvatlanná tette a Fidesz ellen titkosszolgálati eszközöket bevetőket".

Deutsch-Für Tamás hozzátette, hogy most már világos lehet mindenki számára, hogy "a diktatúra valódi örököseivel van dolgunk, akik a hatalom elvesztésétől való félelmükben bármire képesek". A politikus szerint a választóknak vasárnap a leghatározottabb nemet kell mondaniuk "a rendszerváltoztatás eredményeit balról veszélyeztető újabb alantas, antidemokratikus támadásra".

SZDSZ: "elképesztő, döbbenetes"

A Szabad Demokraták Szövetsége "elképesztőnek, döbbenetesnek" tartja, hogy a Fidesz már előre ilyen nehezen viseli a választási vereséget - nyilatkozott az MTI-nek Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke. "Példátlan, hogy egy pártelnök, Magyarország volt miniszterelnöke - még ha szűk körben is - választási csalásra buzdítson, majd közölje, ő maga is ezt fog elkövetni" - fogalmazott Horn Gábor.

Az SZDSZ kampányfőnöke szerint meglehetősen aggasztó az is, hogy milyen véleménnyel van Tatáról és környékéről Orbán Viktor. A hangfelvétel tanúsága szerint ugyanis többek között ezt mondta a Fidesz-MPSZ elnöke: "Rendes, normális magyar vidék volt mindig is, de hogy hogy lehet hét-nyolc százalékot kapni egy Szabad Demokraták Szövetségének, ez egy talány számomra." Horn Gábor ehhez annyit fűzött hozzá, hogy Tatán korábban is jól szerepelt az SZDSZ jelöltje.

A szabad demokrata kampányfőnök szerint "kibújt a szög a zsákból", amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy "a derék MIÉP-esek remélem, hogy tudják, mi a dolguk".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.