Újabb tíz kötet Oroszországból

Jó hat évtizedes távollét után Magyarországra érkezett a sárospataki könyvtár újabb tíz kötete; a dokumentumokat tegnap hozta haza Oroszországból a Malév járatával Székely Árpád moszkvai nagykövet.

A köteteket tartalmazó két csomagot Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója vette át a kulturális minisztérium politikai államtitkárától, Vass Lajostól - írta az MTI. A főigazgató az egyik csomagot kibontotta, amelyből egy XV. századi "tankönyv" került elő. Az ősnyomtatvány első oldalán egy XVII. századi kéz a következőket írta: Az, kinek egyéb dolga nincs, olvassa meg ez könyvet, használni fog, de nem sokat.

A Sárospataki Református Kollégiumból származó és a II. világháborút követően hadizsákmányként a Szovjetunióba hurcolt kötetek közül 136 darabot Vlagyimir Putyin orosz elnök február végi budapesti látogatása során adott vissza az orosz fél. A korábbi dokumentumokban azonban a gyűjtemény azonosított részeként szerepelt még tíz kötet: most ezek kerültek vissza Nyizsnyij Novgorodból. Az összesen 146 kötetet először fertőtlenítik, majd digitalizálják, és várhatóan június közepén kerülhetnek vissza Sárospatakra.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint az 1939-es feljegyzések szerint 172 "tételt" vittek el Sárospatakról a budapesti bankokba, Székely Árpád nagykövet azt mondta: annyit tudnak, hogy a Nyizsnyij Novgorod-i könyvtárban több magyar eredetű anyag nincsen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.