Az olvasó bicskája

Ki tudja, milyen apróságokon múlik az élet? A 70 éves Pünkösti Árpád, aki mindig kerülte az ezoterikus megközelítéseket, erről így beszélt:

- Anyámék vettek öt mázsa fát, és egyedül rakta be a pincébe. Elment a magzatvize, és én nyolc hónapra jöttem a világra. Nem tudom, ha nincs az a fa, vajon más ember lettem volna-e.

1936. április 21-én született Debrecenben. Erdélyi származású apja, a nyilas ügyvéd Nyírbátorban bontogatta a szárnyait. A szülők '42-ben különváltak. Az apa, aki a főispánságig vitte, a háború után Brazíliában kötött ki, de előtte "visszafoglalta" a Felvidéket.

Fiatal korában középtávfutó volt Pünkösti Árpád. '57 márciusában a városligeti futóversenyen legyőzte a válogatott akkor világhírű tagjait is. Lehet, hogy innen eredeztethető legendás munkabírása.

A Veszprémi Egyetemen végzett vegyészmérnökként, itt kezdte az újságírást, majd a Veszprémi Napló ipari rovatánál folytatta. Ő volt a megyei lap első diplomás zsurnalisztája. A Népszabadsághoz úgy került, hogy 1969-ben besétált Szamosi Károly főszerkesztő-helyetteshez, hogy itt szeretne dolgozni. Szamosi felháborodva reagált: "Hogy képzel ilyet?" - majd pár hónap múlva elküldte tudósítónak Szegedre.

A nyolcvanas évek legjobb kulturális hetilapjában, az Új Tükörben riportokkal jelentkezett, a Valóságban szociografikus írásokkal. A Forrás szociográfiai pályázatát úgy nyerte meg, hogy írása nem jelenhetett meg a folyóiratban. A téeszvilág átfogó tablóját a két évig szintén "pihentetett" Kiválasztottakban rajzolta meg (a kötetet magában foglaló rangos Magyarország felfedezése sorozatot a 90-es évek eleje óta gondozza).

- A Kiválasztottak részletei több folyóiratban jelentek meg, és Kádár "berágott" a téeszes koncepciós perekről szóló beszámolók miatt, így másfél évig munka nélkül maradtam. De hát az egypártrendszerben is az volt a szociográfus feladata, hogy bemutassa az ország kulisszák mögötti részét. A történeteket úgy kellett megírni, amint azt egyszer Szamosi is megfogalmazta: Ne a te zsebedben nyíljon ki a bicska, hanem az olvasóéban!

Amikor azt kérdeztem, hány éve ment rá Rákosira, azt felelte: - Több, mint amennyit ő eltöltött a Csillagban. A három kötetet és az összefoglalásnak szánt negyediket 16 évig írtam, és már a legelején botrányok övezték. 1986-ban pályáztam a Soros Alapítványnál Az első titkár és környezete munkacímmel, a pártközpont persze hanyatt esett, mert nem tudták, kiről is van szó. A könyvek megírása során botcsinálta történésszé váltam, a Rákosi-trilógia az újságíróknak sok volt, a történészszakmának kevés. Volt, aki felháborodottan megrótt azért, hogy leírtam, Szász Béla ügynök volt. De hát ott van róla a dokumentum a BM levéltárában.

Lapunk állandó szerzőjének legújabb könyve, a Szeplőtelen fogantatás az ellen-KISZ (AKISZ), végül a Fidesz megalakulásának két évtizedét vizsgálja, méghozzá úgy, hogy a "kemény mag" jó része nem volt hajlandó nyilatkozni, mert az első cikkek Népszabadság-beli közlése után rájöttek, jobb lett volna, ha ők íratják meg ezt a történetet. A könyv nemrég jelent meg, és már a harmadik kiadásnál tart. Nem tartalmazza ugyan, hogy mi történt Orbánékkal az elmúlt 16 évben, de jeles kollégám úgy fogalmazott: a 16 évvel ezelőtti előzmények ismeretében nem lehet meglepődni a következményeken.

Pünkösti Árpád 70 éves
Pünkösti Árpád 70 éves
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.