Egy szavazólap, legfeljebb három jelölt

l A 176 választókerület többségében az első forduló nem hozott eredményt, így 110 körzetben vasárnap ismét az urnákhoz várják a választópolgárokat. A második fordulóról mindenütt a helyben szokásos módon értesítették a lakosságot, emellett a postaládákba dobtak tájékoztató nyomtatványt. Az első forduló előtt postázott, névre szóló értesítéssel ellentétben most csupán a választás időpontjáról tájékoztatták az érintetteket.

l A második fordulóban a szavazókörökben mindenki csak egyetlen szavazólapot kap, és azon legfeljebb három jelölt neve szerepelhet. Előfordulhat, hogy valaki a szavazólapok kinyomtatása után lépett vissza; ebben az esetben a nevét a szavazatszámláló bizottság filctollal áthúzza. Az egyéni mandátumot a legtöbb szavazatot szerző jelölt szerzi meg.

l A választáson részt vevő személyek közül sokan kétszeres, sőt háromszoros jelöltek: indulnak egyéni választókerületben, emellett felkerültek pártjuk területi és országos listájára is. A területi listákról elnyerhető mandátumokat már két hete kiosztották, így tudni lehet, hogy azokról kik kerülhetnek be a parlamentbe. Az azonban, hogy valaki a lista befutó helyén szerepel, nem akadálya az egyéni megmérettetésnek, mert ha a jelölt választókerületében mandátumot szerez, a listáról egy másik jelölt is a parlamentbe kerül, vagyis: a párt egy helyett két mandátumhoz jut. Nem véletlen, hogy Ecsődi László Fejér megyei MSZP-s jelölt szerint a választók megtévesztésére alkalmas, hogy valaki a nevében telefonon hív föl helybélieket, s megköszöni, hogy már bejuttatták a parlamentbe, miközben a választókerületben még nem is született végeredmény.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.