Billegő voksok a második fordulóban

Vasárnap már nem kell a bőség zavarával küzdeniük a fülke magányában a választóknak - a szavazólapok letisztultak azokban a körzetekben, ahol az első fordulóban nem született eredmény: az első forduló tucatnyi neve helyett most legfeljebb három jelölt közül kell választani.

A baloldal és a liberális tábor szinte mechanikusan ikszelhet, hiszen a koalíció pártjai már nem "rivalizálnak" egymással: a 110 nyitva maradt választókerületből háromban szabad demokrata, 105-ben szocialista, egyben pedig közös jelölt neve szerepel az íven. Somogyban
6-os választókerületében Gyenesei István független jelöltet támogatja a koalíció.

A jobboldal már nem enynyire homogén - 108 helyen száll ringbe a Fidesz-KDNP jelöltje, több választókerületben kitart a MIÉP-Jobbik képviselője, és számos körzetben indul az MDF választottja. A kisebbik ellenzéki párt 43 választókerületben futott be harmadikként április 9-én, ám jelöltjeinek egy része "kiszaladt" az MDF vezérkara alól, és a központi direktíva ellenére visszalépett - a Fidesz javára. Az MDF vezetése úgy kalkulál: összesen 17-20 fórumos áll át "jobbról jobbra" (mintegy tízen léptek vissza időben, az ő nevük a szavazólapra sem kerül fel, a többiekét pedig egyszerűen tollal húzzák majd át a szavazókörökben).

Feltételezve, hogy a kis pártok szimpatizánsainak zöme is az urnákhoz járul vasárnap, és az MDF híveinek nagyobb része a Fideszt, a liberálisok többsége pedig az MSZP-t támogatja, a papírforma szerint a koalícióé a második forduló is, pontosabban a választás.

Az e hipotézis jegyében összesített első fordulós (az egyéni választókerületekre vonatkozó) adatokból az olvasható ki, hogy 46 körzetben kisebb-nagyobb fölénnyel az MSZP tarol, a három SZDSZ-es befutó pedig stabilan győz (szocialista hátszéllel). A Fidesz mintegy 31 körzetre számíthat bizton. A jelek szerint 29 körzet azonban továbbra is erőteljesen billeg. Ebben a körben 16 inkább a Fidesznek áll, 11-et a szocialisták hozhatnak el, kettőben pedig még csak találgatni sem lehet. Megjegyzendő: ez a számsor mechanikus összeadás eredménye, a billegő választókerületek zömében olyan szoros lehet az eredmény, hogy gyakorlatilag bármerre eldőlhetnek. 2002-ben és a jelenleg "fej fej mellett haladó" választókerületek között jelentős volt az átfedés - akkor hasonló arányban győzött a Fidesz és az MSZP.

A "billegők" esetében ennek ellenére botorság lenne "tuti" képleteket felállítani, hiszen az, hogy egy körzet egyáltalán billegővé válhat, gyakran a két kis párton múlik. Úgy tűnik, az SZDSZ és az MDF - legalábbis a második fordulóban - egyenrangú partner. Ugyanis a liberálisok, illetve a fórumosok 20-20 választókerületben szállíthatják a győzelmet, valamint csinálhatnak vesztő körzetből billegőt. Persze csak abban az esetben, ha még lobog bennük a választási tűz, és elmennek szavazni. A legtöbb elemző szerint nem kérdés, hogy a nagyvárosokban az SZDSZ hívei kötelességszerűen és meggyőződésből voksolnak majd a szocialista jelöltre, ám vidéken jóval összetettebb a kép, így kevesebb liberális átszavazóra számítanak. Igaz, az MDF szavazói legalább ennyire megosztottak, pusztán e tekintetben tehát döntetlen eredmény várható.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.