A mestercukrász célba lő

Április 7-én éjszaka, tíz perccel a kampánycsend beállta előtt arra lett figyelmes a kiskőrösi SZDSZ-es jelölt, Kudron Nándor Csaba, hogy két férfi vérvörös festékpatronnal lövöldöz a plakátjaira.

Társával üldözőbe vették az autón menekülő embereket. A paintballos merénylők Kiskőrösről Kecel felé menekültek. Az üldözők riasztották a rendőrséget, a plakátok elcsúfítóit utolérték, és őrizetbe vették. A legjobban az üldöző képviselőjelölt lepődött meg, amikor felismerte a festékpatronos lövöldözőt. Kudron Nándor Csaba egy héttel korábban még az ő soltvadkerti üzletében, a Szent Korona cukrászdában fényképezkedett a kampánykörúton arra járó Kóka Jánossal, két héttel előbb pedig Kuncze Gáborral. Az egyik garázdálkodó ugyanis a köztiszteletben álló hatvanas cukrász, a Fehér Asztal Lovagja, a helyi borlovagrend tagja, nemzetközi cukrászolimpiák dobogós helyezettje, Habsburg György barátja, a szegedi Virág cukrászda Fidesz-időkben elüldözött vevője, Szervánszky László volt. A másik plakátrongáló a veje. Másnap kiengedték őket a rendőrségről, kinéz majd nekik valamilyen enyhe büntetés.

Már a rendszerváltás előtt Szervánszkynál fagylaltozott, tőle hordta a süteményt mindenki, aki Soltvadkert felé járt. Sokan irigyelték a pénzéért, az adóhatóság szenvedélyesen adóztatta, amit ő akkor a kommunisták rovására írt - de mégiscsak sikerember volt már az átkosban. A szabad világban pedig ő lett a rendíthetetlen erkölcs, a politikusokra teljesítménye okán magasról fintorgó polgár megszemélyesítője. Ő és a hozzá hasonlóak pártok nélkül gondolkodnak, nem tartoznak sehová, és nem is fognak. A Szent Korona Cukrászdában formálódik a magyar polgári élet. Nincs cigarettafüst, nem hallani a kereskedelmi rádiókat, nincs fecsegés, nincs röhögés, azt is meg tudják beszélni a polgárok, amit otthon sohasem. Én nem állhatok oda egyik politikai oldal mellé sem, a vendégek nem tudhatják, mi a véleményem - nyilatkozta annak idején nekem a sztárcukrász. Tiszta vécé, jó sütemény, béke a lelkekben - ez a tisztes ipar fundamentuma.

A kiskőrösi választókerületben már az első fordulóban győzött, aki szokott - Font Sándor, a Fidesz-KDNP jelöltje. Kudron Nándor Csaba pacával nagyjából annyit szerzett, mint paca nélkül - 6,68 százalékot. Fél Bács megye kacag most a soltvadkerti cukrász lebukásán, a másik fele meg azt találgatja: mi vitte rá, hogy éjnek idején vérvörös pacákat lövöldözzön egy esélytelen képviselőjelölt - jó ismerőse - plakátjaira. Ha a független mintapolgár - aki megélhette, hogy tortát és fagylaltot a diktatúrában is esznek az emberek - fegyverre kapott a kampányhisztéria hatására, csodálkozhatunk-e azok viselkedésén, akiknek az egzisztenciája múlhat rajta, hogy ki nyeri végül a választásokat?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.