Újabb "bio" szemétégető épül Bécsben

Megkezdték Bécs harmadik hulladékégetőjének építésétSimmeringben. A 2008-ra elkészülő égetőműhöz egy biogáz-erőmű is kapcsolódik,ahol a komposztálásra alkalmatlan bioszemétből termelnek hőt és áramot. A kétlétesítmény ötvenezer háztartást lát majd el meleg vízzel.

A háztartási hulladékégetőt és a biogáz-erőművet magában foglalóóriásprojekt összköltsége 233 millió euró, a szemétégető 2008-ra, abiogáz-erőmű 2007-re készül el.

Az új hulladékégetőre azért van szükség, mert a flötzersteigi és aspittelaui égetőművek nem győzik kapacitással az osztrák szemetet, 2009. január1-jétől viszont már tilos lesz a kezeletlen hulladék tárolása.

Bécsben egyébként évente egymillió tonna szemét keletkezik, vagyis egy-egylakos évente 625 kilónyi üveget, papírt, műanyagot és fémhulladékot hajigál akukába. A hulladék mintegy felét újrahasznosítják, így is marad azonbanfejenként évi 375 kiló szemét, amely a hulladékégetőben végzi.

A 2007 közepére elkészülő biogáz-erőműben évi 17 ezer tonna komposztálásraalkalmatlan biohulladékból - állati zsíradékból, húsmaradékból - állítanak majdelő áramot és hőt, amelyhez 2008-ban csatlakozik a pfaffenaui szemétégető. Ittévente 250 ezer tonna háztartási szemetet semmisítenek meg. Az egy épületbenhelyet kapó két létesítmény összesen ötvenezer bécsi háztartást tart majdmelegen, illetve lát majd el meleg vízzel a távhőhálózaton keresztül.

Bécsben egyébként 36 évvel ezelőtt kezdték meg a távhőhálózat kiépítését,hossza mára meghaladja az 1.000 kilométert. A bécsi távhőnek 245.000 ügyfelevan és az elmúlt tíz évben 600 millió eurót fordított a hálózat bővítésére,fejlesztésére.

(forrás: Compress)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.