ATOM a Centrális Galériában

Április 26-án, a csernobili katasztrófa huszadik évfordulóján nyílik meg az OSA Archívum kiállítása, melynek középpontjában azok a paradoxonok, feszültségek és tények állnak, melyek a nukleáris energia békés és katonai alkalmazását kísérték.

A kiállítás a hidegháború kontextusában igyekszik bemutatni az atomhoz fűződő kölcsönös víziókat és félelmeket. Az atomenergia katonai és a békés célú felhasználása, illetve az ezekre vonatkozó kutatások közti határvonal mindig is elmosódott volt. Nem volt cél a részletes történeti feltárás, a kiállítás szervezői elsősorban makettek, tárgyak, plakátok, eredeti dokumentumok, audiovizuális anyagok és korabeli művészeti alkotások segítségével igyekeznek képet adni az atom igézetéről és rettenetéről, amely egyidejűleg volt jelen a korban.

Az atom egyszerre volt a határtalan bőség utópiájának és az apokalipszis modern vízióinak jelképe, a hidegháború időszakában pedig a kölcsönös zsarolás eszköze a két világrendszer csatájában. Láthatatlan háború folyt egymás titkainak kifürkészésére. Az atomot övező titkok sűrű erdeje tápot adott a fantáziának, a rettegésnek, a kölcsönös gyanakvásnak és bizalmatlanságnak. A szovjet blokk atomprogramjainak történetét még nem írták meg. Borisz Jelcin, az Orosz Föderáció elnöke csak 1991-ben engedélyezte a szovjet atomprogramokra vonatkozó titkos archívumok egy részének megnyitását. Az elmúlt évtizedben a megelőző korszak atomenergiával kapcsolatos berendezései lassan múzeumba kerülnek, létesítményeinek egy része ma már turisztikai látványosság.

A kiállítás másik fókuszpontja Csernobil, a katasztrófához vezető út, maga a katasztrófa és annak utóélete, máig ható környezeti és politikai következményei. Ezzel összefüggésben foglalkoznak a rendezők a polgári védelem és a katasztrófavédelem sajátos szerepével a kommunista rendszerekben (mozgósítás, ideológiai oktatás, a militáris szellem és a hiszterizálás fenntartásának eszköze) , valamint a nukleáris örökség és a kommunizmus összeomlása közti összefüggésekkel.

A kiállításhoz kapcsolódóan az OSA Archívum filmsorozatot szervez, melynek programja a http://www.archivum.ws/ honlapról letölthető.

  • megnyitó: április 26-án csütörtökön 18 órakor (1051 Budapest, Arany János u. 32.)
  • a kiállítást megnyitja Karl Hall, a Közép-európai Egyetem professzora

(A kiállítás 2006. június 5-ig látogatható a Centrális Galériában, hétfő kivételével minden nap, a belépés ingyenes)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.