Egy szabolcsi MDF-es riválisai visszalépését kéri

Az első fordulóban első és második helyen végzett szocialista, illetvefideszes jelölt visszalépését kérte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei4-es számú választókerület harmadik helyezettje, az MDF színeibenindult Juhász Zoltán csütörtöki sajtóértekezletén.

Juhász Zoltán, aki a szavazatok közel negyedével lett harmadik, kérését azzal magyarázta, hogy a szocialista Demendi László, illetve Tóth András, a Fidesz-KDNP jelöltje már pártjaik területi listájáról bekerültek a parlamentbe, így a választókerületnek ezzel a visszalépéses összefogással három országgyűlési képviselője lenne, így többet tudnának együtt tenni az érintett 17 szabolcsi településért. Kérését a megyei napilapban megjelent nyílt levélben is nyilvánosságra hozta.

Tóth András, a nagyobbik ellenzéki párt megyei elnöke az MTI munkatársának érdeklődésére elmondta: a Nagykállói Baráti Kör Egyesület is ezzel a jogi képtelenséggel kampányol a választókerületben és hirdetésben kéri a szavazókat, hogy Juhász Zoltánra adják voksukat, mert riválisai a listáról már parlamenti képviselők. Közölte, hogy a jogorvoslatért a választási bizottsághoz fordul a szerinte megtévesztő baráti köri kampányért, hiszen listáról csak akkor lesz valaki képviselő, ha arról döntés születik, a határozatig a névsorban szereplők is csak jelöltek.

Tóth András szerint Juhász Zoltán és a Nagykállói Baráti Kör Egyesület is választási törvényt sért, amikor igaztalanul állítja, hogy a rivális jelölteknek a második forduló szavazásának végeredménye már nem fontos a parlamentbe jutás szempontjából.

Demendi lászló, az MSZP jelöltje, a FVM megyei hivatalának vezetője a távirati irodának nem kívánt reagálni Juhász Zoltán felvetésére, mert szerinte a túl késői kezdeményezés megzavarja a választókat, s ő nem kíván asszisztálni semmilyen bizonytalanság "szításában".

A körzetben az első fordulóban Demendi lászló a szavazatok 38,23, Tóth András 35,19, míg Juhász Zoltán a voksok 23,63 százalékát szerezte meg.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.