Újságírói függetlenség – francia próbán

Megőrizheti-e a szakmai függetlenségét a közszolgálati tévé sztárriportere, ha történetesen éppen a legvitatottabb törvényért felelős miniszter házastársa? - találgatják Franciaországban.

A téma pedig igazán hálás, hiszen a nagypolitika iránt érdeklődőket és a hírességek életén csámcsogókat egyaránt foglalkoztatja. A tét nem kicsi: a franciák ugyanis minden nap szavaznak. Esténként tízmilliók döntik el, hogy a két nagy rivális, a magánkézben lévő TF1 és a közszolgálati France 2 közül melyik tévéhíradója elé üljenek le. Béatrice Schönberg utóbbinak a hétvégi műsorvezetője - ami a francia esetben legalábbis a hírolvasóén messze túlmutató feladatkör. Az 53 éves sztárriporternő - tavaly óta - egyben Jean-Louis Borloo felesége, aki viszont a Villepin-kormány munkaügyi minisztere. Hozzá tartozott az országos tiltakozáshullámot kiváltó első munkaszerződés (CPE) passzusát tartalmazó esélyegyenlőségi törvény, amely miatt Dominique de Villepin teljes meghátrálásra kényszerült.

Magánügy-e vagy sem? A France 2 újságírószervezete szerint nem az, mert Borloo és Schönberg tavalyi házassága olyan nyilvánosságot kapott a sajtóban, hogy az veszélyezteti a csatorna függetlenségéről kialakult képet. Azt követelik, hogy a műsorvezetőnő álljon fel székéből, s állítólag Villepinnek is ez a véleménye (bár formailag persze semmi köze hozzá.) Ám sem Schönberg nem enged, sem a France 2 vezetése, amely továbbra is teljesen megbízik a kolléganőben, s magánügynek tekinti, kinek a felesége.

A történetnek magyar szála is van - ha meglehetősen érintőlegesen is. Schönberg ugyanis Béatrice Szabó néven látta meg a napvilágot Párizsban. Magyarul nem ért, magyar kapcsolatokat nem ápol. A magazinok "celeb" (hírességek életét tárgyaló) rovataiba annak idején azzal került be, hogy elsőre egy Schönberg nevű zeneszerzőhöz ment feleségül; ha nem is mindjárt Arnoldhoz, de a második leghíresebbhez, Claude-Michelhez. Ő komponálta hazája első rockoperáját, A francia forradalmat, s nevéhez fűzödik a Broadway-n is nagy sikerré lett A nyomorultak.

A vezető hírmagazin, a Paris Match legfrissebb száma négyoldalas összeállításban vette védelmébe Schönberget. Ám a France 2-n továbbra is óriási a nyomás - annak ellenére, hogy a CPE már lecsengett. A jelenlegi főszerkesztő, Arlette Chabot bő két évvel ezelőtti megbízatása óta az esti híradó nézettsége fokozatosan csökken. Sokan emlékeznek, hogy ő viszont egy másik nagy távozásnak köszönheti a székét. Olivier Mazerolle-nak nem a házasságával volt gond, hanem azzal, hogy bemondatott a híradóban egy teljesen megalapozatlannak bizonyult információt. E szerint végleg visszavonul a politikától Alain Juppé volt kormányfő - őt éppen akkor ítélte el a bíróság egy korrupciós ügyben, amely különben Jacques Chirac elnökre is hosszú árnyékot vetett.

Hol itt a párhuzam Schönberg ügyével? Ott, hogy a France 2 hétközi műsorvezetője, David Pujadas mondta be a kínosan téves hírt, miközben a rivális csatornán Juppé élőben állított teljesen mást. Noha ártatlan volt, Pujadast nyolc alkalomra levették a képernyőről - "jelenléte megkérdőjelezte a csatorna függetlenségét"...

(Brüsszeli tudósítónktól) 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.