Megmentik-e Ryant?

Tizennyolc vádpontban marasztalták el Illinois korrupt exkormányzóját.

George Ryan alighanem a legjobb barátai között fogja leélni hátralévő éveit. A most 72 éves volt illinoisi kormányzó 2003-ban utolsó hivatalos cselekedeteként életfogytiglani börtönre változtatta az állam büntetés-végrehajtó intézeteiben őrzött 167 halálra ítélt büntetését. Most nagyon úgy néz ki, hogy Ryan is Illinois valamelyik börtönének lakója lesz. A republikánus politikust, akit annak idején a Nobel-békedíjra is jelöltek, az esküdtszék tizennyolc vádpontban, közte bűnszövetkezet működtetésében, csalásban, az FBI félrevezetésében és adócsalásban találta bűnösnek. Ő Illinois harmadik kormányzója, akit az utóbbi negyven évben börtönre ítélnek.

A vádpontok többsége Ryan a kormányzóságot megelőző, államminiszteri korszakára vonatkozik, amikor kenőpénzért adott ki vállalkozói engedélyeket. Egyik ügyfele, egy szállítmányozó később hat gyermek halálához vezető közlekedési balesetet okozott. A védelem szerint a bizonyítékok közvetettek voltak: soha, senki sem látta, amint Ryan pénzt vett volna át. Az exkormányzó arcán kényszeredett mosollyal előre megírt nyilatkozatot olvasott fel a chicagói bíróság előtt arról, hogy a döntés nincs összhangban negyvenéves közszolgálatával, és kilátásba helyezte, hogy megfellebbezi az ítéletet. A hat hónapos tárgyalás során több sztárügyvéd mellett a védői között volt egy másik korábbi illinoisi kormányzó is.

A Ryan elleni eljárás a Biztonságos utak elnevezésű, 1998-ban kezdődött szövetségi akció eredménye. Ennek során a közlekedési balesetek és az engedélyezési eljárások közötti öszszefüggéseket vizsgálták. Az exkormányzó már a 75. elítélt a hasonló ügyekben, négy per még folyamatban van. A tárgyaláson végig jelen volt a Willis házaspár, akiknek hat gyermeke halt meg egy kigyulladt autóban. A teherfuvarozói engedélyét csúszópénzzel megszerző, angolul egyáltalán nem beszélő Ricardo Guzman 1994-ben nem értette, hogy a többi sofőr mire figyelmezteti, amikor beindította teherautóját. A lógó alsó fémborítás menet közben levált, a Willis házaspár autója ráhajtott, és felborult. Ryan börtönbüntetésének hosszát a bíró később állapítja meg.

Ryan az õt elmarasztaló ítélet után nyilatkozik a chicagói szövetségi bíróságon
Ryan az õt elmarasztaló ítélet után nyilatkozik a chicagói szövetségi bíróságon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.