Óriás acélipari beruházás Záhonyban

Ezer új munkahelyet teremt az az óriás acélipari beruházás, amelyről szerdán írták alá a megállapodást a befektetők és a kormányzat illetékesei - jelentette be Kóka János gazdasági miniszter Siklóson.

A dokumentumot David Webster, a beruházást tervező Vorskla Steel AG elnök-vezérigazgatjója, Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca helyettes államtitkára, Székely Judit, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára írt alá - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A GKM közleménye szerint a mintegy 300 millió euróból megvalósuló projekt kivitelezési munkái 2006 második felében kezdődhetnek el, a termelés pedig várhatóan 2009-ben indulhat meg. A tervek szerint 800-1.000 embernek biztosít munkát a régióban.

A svájci bejegyzésű Vorskla Steel AG ukrajnai leányvállalatát 2005-ben hozták létre acéllemezek előállítása céljából. A cégcsoport stratégiájának fontos részét képezi az Európai Unió területén létrehozandó acélhengermű, amelynek helyszínéül Záhony térségét választotta a vállalat.

A beruházói döntés meghozatalában jelentős szerepet játszott a Tisza, mint vízi szállításra alkalmas útvonal elérhetősége, valamint az ukrán széles nyomtávú és a hazai vasút összekapcsolhatóságának lehetősége - olvasható a közleményben.

A memorandumban rögzítik, hogy a 800-1.000 fős tervezett üzem gyökeresen átalakíthatja a térség szakmakultúráját, a szakképzés jövőjét és esélyt ad a pályakezdő fiatalok elhelyezkedésére. Ezt segíti a munkavállalók felkészítési költségei alapján nyújtott képzési, valamint az alkalmazottak bérköltségéhez nyújtott foglalkoztatási támogatás.

A záhonyi térségben egy új ipari park létesül, a park területének mintegy felén a Vorskla Steel, a fennmaradó területen a potenciális beszállítók, illetve más cégek telepednének le. A telekhatáron belüli infrastruktúra kialakításához, valamint a logisztikai és disztribúciós beruházások megvalósításhoz pályázati úton igényelhető támogatás.

A beruházó igénybe kívánja venni a Tiszát, mint szállítási útvonalat, ezért a memorandum rögzíti ennek fejlesztési szándékát, valamint egy megfelelő kikötő létesítését.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.