Forradalomra nincs szükség, de ellenállásra igen - mondta az oktatási biztos

Az oktatási jogok biztosa nem látja, hogy forradalmi helyzet lenne a felsőoktatásban az egyes intézményekben szedett térítési díjak miatt, ugyanakkor sajnálná, ha március 15-én nem beszélhetne a forradalomról és forradalmi helyzetekről.

Aáry-Tamás Lajost annak kapcsán kérdezte meg az MTI, hogy szerdán a Népszabadságban megjelent írás szerint arra biztatta egy győri konferencián a hallgatókat a szabálytalanul szedett térítési díjak miatt, hogy "szúrják ki a rektor autójának kerekét".

A konferenciáról írást közlő Edupress felsőoktatási portál szerint a tanácskozáson a biztos azt mondta: "Ha másként nem megy, ki kell szúrni a rektor autójának a kerekét... ha zsarolnak titeket, zsaroljátok ti is őket". A tudósítás szerint Aáry-Tamás Lajos hozzátette: "nem az ő feladata diáklázadást szítani, de ha arra van szükség, készséggel segít a jogtalanságok tisztázásában. Ugyanakkor beszélt arról is, nem érti, hogyan lehetséges az, hogy egy oktatási intézmény tíz éven át jogtalanul tandíjat szed az államilag finanszírozott képzésben tanulóktól, és ez egyetlen érintettnek sem tűnik fel. Kétmillió forintot loptak így ki a családok zsebéből".

Az oktatási jogok biztosa az MTI kérdésére szerdán kifejtette: sajnálja, hogy egy konferencia beszélgetéséből egy mondat politikai napilapban szalagcímmé válik kissé bulváros stílusban.

Közölte: a tudósításból kimaradt, hogy a március 15-én rendezett konferencia témája a forradalom volt. Mint mondta: a tanácskozáson a résztvevők végigvették a 48-as forradalom eseményeit, abban az egyetemisták, fiatalok szerepét. A témák között napirendre került még az 1956-os forradalom, az 1968-as párizsi diákmegmozdulások, a rendszerváltás és az azt követő tandíj elleni tüntetések Magyarországon.

A biztos elmondta: a szervezők szerint van néhány olyan helyzet, amiben hasonló bátorságot kellene tanúsítani, s ilyennek minősítették a tandíj ügyét is. "Én nem látom, hogy forradalmi helyzet lenne, (...) természetesen a forradalom egyszerre lehet a meglévő jogrend megváltoztatására irányuló cselekmény, de most nincs ilyen helyzet. De természetesen a jogsértések ellen (...) azok, "akiket érint, felléphetnek" - mondta Aáry-Tamás Lajos.

A diákok tegyék azt, amit a szívük diktál, amit helyesnek éreznek - mondta, hozzátéve: interaktív kérdés-felelet helyzet volt, egyetemista újságírók között, ahol arról beszéltek, hogy forradalmi helyzetekben mi elképzelhető. Aáry-Tamás Lajos kitért arra: lassan hét éve tölti be a biztosi posztot, s nem gondolja, hogy az a kép alakult ki róla, hogy az oktatás bármilyen területén forradalmat akarna csinálni. Nem egy radikális jogvédő vagyok, soha nem voltam ilyen és nem is kívánok ilyen típusú lenni - mondta Aáry-Tamás Lajos.

Azt ugyanakkor nem kívánta kommentálni, hogy Roóz József, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora jogi lépéseket fontolgat kijelentései miatt. Kifejtette: Roóz József megkapta a biztos hivatalos álláspontját az intézményben folytatott tandíjszedés jogszerűtlenségéről, amelyet továbbra is fenntart. Az eljárás során végig azt képviseltem, hogy a hallgatók jogai ne sérüljenek - hangsúlyozta az oktatási jogok biztosa, aki állásfoglalásban rögzítette azt is, hogy a hallgatók méltósággal rendelkező polgárai az egyetemnek és döntsék el, hogy az érdekérvényesítés milyen formáját választják. Továbbra is ezt tartom hivatalosnak - hangsúlyozta.

(MTI)

Aáry-Tamás Lajos
Aáry-Tamás Lajos
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.