Kormánycsődről akart írni

Sz. Péter azt hitte, "az OTP a kormány kezében van", s ha elterjed a hír, hogy a bank csődhelyzetbe került, azzal azt is bizonyítja, hogy a kormány is csődközelben van.

Sz. Péter értesüléseink szerint a rendőrségen beismerte, hogy az OTP közelgő csődjéről szóló sms-üzeneteket politikai okból küldte egy általa kimásolt címlistára.

Sz. Péter ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tőkebefektetési csalás gyanújával indított nyomozást, mivel már elfogása előtt is számos jel utalt arra, hogy ő küldte szét a múlt héten az OTP-ről szóló valótlan tartalmú sms-eket. Értesüléseink szerint Sz. rendőrségi vallomásában elismerte: akciójával azt szerette volna elérni, hogy az emberek a választások második fordulójában ne az MSZP-re, hanem a Fideszre szavazzanak. Úgy vélte, mivel az OTP a kormány kezében van, ha elterjed a hír, hogy egy ilyen cégnél csődhelyzet állt be, ez egyben azt is bizonyítja, hogy a kormánynál is válság van, s ez a tény neki tetsző módon befolyásolhatja az emberek április 23-i döntését. Sz. határozottan állította, hogy az sms-kampányt egymaga találta ki, senki nem biztatta rá, nem is befolyásolták.

Sz. április 11-én egy barátjától, aki mobiltelefonokat forgalmazó üzletben dolgozik Kapuvárott, olyan kártyát kért és kapott 2000 forintért, amelyhez nem tartoznak valóságos előfizetői adatok, tehát nem azonosítható. Két nappal korábban fogant meg fejében a gondolat, hogy az OTP közelgő csődjéről szóló sms-ekkel szórja tele az országot. Barátjának erről egy szót sem szólt. Az sms-ek címzettjeinek a telefonszámát egy hirdetési újságból másolta ki. Már legalább 300 üzenetet küldött szét, amikor felhívta őt a barátja, hogy keresik rajta a neki eladott kártyát.

Barátja vélhetően már a rendőrök jelenlétében hívta fel, mert még csak utalást sem tett arra, hogy ki és miért keresi a sim kártyát, Sz. azonban sejtette a választ. A kártyát elégette, a készüléket szétszedte és apró darabokra törte, mire bekopogtattak hozzá a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. Később mindent beismert.

Horváczi Emese, az NNI szóvivője nem cáfolta a Népszabadság értesüléseit, de személyiségi jogokra és a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el további részleteket.

Sz. továbbra sem nyilatkozik a sajtónak. Az ellene folyó eljárás befejezéséig szabadlábon védekezhet.

l Nyilvánvalóvá vált, hogy az OTP csődjéről szóló hamis sms-ek mögött fideszes aktivisták rémhírterjesztési akciója áll, akik a választások első fordulójának kudarca miatt kezdeményezték ezt - közölte Kóka János gazdasági miniszter tegnap. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője visszautasította a vádat és hangsúlyozta, hogy nem Fidesz-aktivista a rémhír terjesztője.

Férfikéztõl nõi aláírás. A rendõrség találta meg
Férfikéztõl nõi aláírás. A rendõrség találta meg
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.