Két romániai magyar nő van a tel-avivi merénylet áldozatai között

Boda Piroska és Besenyei Rozália a neve annak a két romániai magyarnak, aki a tel-avivi merénylet halálos áldozatai között van - tájékoztatta telefonon az MTI bukaresti tudósítóját Románia izraeli nagykövete.

Mariana Stoica elmondta: az 50 éves zilahi Boda Piroska és a 48 esztendős, nagybányai Besenyei Rozália érvényes tartózkodási engedéllyel lakott és dolgozott az izraeli Netánjában  idősgondozóként. Éppen húsvéti szabadságukat töltötték Tel-Avivban a merénylet idején. Besenyei Rozáliáról tudni lehet, hogy özvegyasszony volt, a férje tavaly hunyt el. Egyetlen fia, Róbert nagybányán él. A másik áldozatnak, Boda Piroskának egy lánya van, Réka.

Az MTI érdeklődésére a nagykövet asszony elmondta: Izraelben jelen pillanatban 25 ezer román állampolgár tartózkodik munkavállalás céljából. Közülük 15 ezren nők. Elsősorban öregek ápolásával foglalkoznak.

Románia izraeli nagykövetsége nagy figyelemmel kíséri sorsukat - mondta a nagykövet asszony, hozzáfűzve, hogy a munkavállaló románok összetartó közösséget alkotnak. Nyelvileg nincsenek elszigetelve, több román nyelvű újságot is olvashatnak ebben az országban. Két román nyelvű lap például a Moldovából, Erdélyből és Craiovából kitelepült romániai zsidók számára jött létre. De van egy olyan lap is, amelyik csak a román munkavállalóknak szól - mondta a  misszióvezető.

Az Izraelben dolgozók a romániai jövedelmi viszonyokhoz képest jól keresnek, így sok pénzt tudnak hazaküldeni, mindegyik próbál otthon ebből a pénzből házat is építeni. Más kérdés, hogy a nyugat-európai országokban még jobban keresnek, ezért az utóbbi években sokan távoztak Izraelből. A nagykövet asszony felidézte: kiküldetésének kezdetekor (2001-2002-ben) csaknem 250 ezer román munkavállaló dolgozott ebben az országban, többségük Spanyolországba, Görögországba, Portugáliába és Olaszországba utazott tovább.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.