A bíróság is elutasította a Fidesz nyíregyházi választási felülvizsgálati kérelmét

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság is elutasította a Fidesz helyi szervezete által a két nyíregyházi választókerületben az országgyűlési képviselő-választás eredménye ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet - olvasható a bíróság honlapján kedden közzé tett végzésben.

A dokumentum szerint a bíróság helybenhagyta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottság korábbi,  az ügyben hozott határozatát, mivel a fellebbező ezúttal sem jelölt meg érdemi elbírálást lehetővé tevő bizonyítékokat állításainak igazolására.

A bírósági döntés alapján véglegessé a nyíregyházi választás eredménye, az 1-es számú választókerületben Vojnik Mária (MSZP), az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára a szavazatok 50,86 százalékával szerzett mandátumot Hajzer László (Fidesz-KDNP), ügyvéd, volt megyei rendőr-főkapitány előtt, aki a voksok 35,97 százalékát kapta.

A szabolcsi megyeszékhely 2-es számú választókerületében ugyancsak már az első fordulóban mandátumot szerzett Tukacs István, Nyíregyháza alpolgármestere a szavazatok 50,83 százalékával, ő Vinnai Győző (Fidesz-KDNP) főiskolai tanárt előzte meg, akire a választók 37,37 százaléka voksolt.

A Fidesz helyi szervezete a bíróság előtt is arra alapozta beadványát, hogy a választás napján egy sms-dömping  "befolyásolhatta" a szavazókat, illetve a leadott voksok és a választási részvételt igazoló aláírások száma közötti különbség úgynevezett láncszavazásra "utalhat", valamint az egyik helyi italkimérésben voksvásárlás "történhetett".

A Fidesz helyi szervezete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, 3-as  számú, tiszavasvári választókerületének eredménye ellen is a bírósághoz fordult, miután a területi választási bizottság elutasította kifogását, amelyet ugyancsak láncszavazási gyanúra alapozott.

Karakó László, a párt választókerületi elnöke az MTI munkatársának kedden elmondta: a felülvizsgálati kérelmet határidőn belül benyújtották, s várják a bírósági végzést, miközben újabb ügyeket, így voksvásárlásokat, szavazási célú ajándékosztást és választói megfenyegetést derítettek fel, s azokban is eljárást kezdeményeztek.

A szabolcsi 3-as számú, tiszavasvári választókerületben Juhász Ferenc (MSZP-SZDSZ), honvédelmi miniszter a szavazatok 53,96 százalékával szerzett mandátumot, míg a második helyezett Karakó László (Fidesz-KDNP), Gávavencsellő polgármestere lett, őt a választók 39,32 százaléka támogatta.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.