A tetőzésre várnak az Alsó-Tiszán

Csúcsot dönt az Alsó-Tisza. Szolnoknál és Szegednél várják a tetőzést. Felázott gátak a Vajdaságban, Romániában.

Szegeden a Tisza vízszintje meghaladta az eddig mért legnagyobb magasságot, a védekezés sikere érdekében több korlátozást rendeltek el a városban. Szolnokon mától várható a tetőzés, amely az előrejelzések szerint elhúzódó lehet.

Tegnap már napközben sem mehettek járókelők a szegedi klinikák előtti parti sétányra: mivel a Tisza vízszintje meghaladta a 960 centimétert, az eddig mért legmagasabb vízszintet, az éjszakákra elrendelt korlátozást nappalra is kiterjesztették. A tiltást megszegőket figyelmeztetik, az ellenszegülők ellen - erre is volt már példa - szabálysértési eljárást indítanak. Botka László szegedi polgármester még szombaton rendelt el szigorításokat: a védvonal illetéktelenektől való védelme mellett megtiltották a szivattyúzást a városban, s a belvárosi forgalom csökkentése érdekében az egész településen - visszavonásig - mindenki számára ingyenessé tették a tömegközlekedést.

Dobi László központi védelemvezető elmondta: a Szegedet védő vasbeton támfal mellett egyre több helyen jelentkeznek kisebb vízszivárgások, ezért egyes utakon forgalomkorlátozást vezettek be. A szakember az egyre szaporodó lakossági bejelentésekre reagálva leszögezte: a parthoz közeli vízszivárgás a fennálló helyzetben nem kirívó jelenség.

A vízügyes szakemberek, a katonaság, a katasztrófavédelem, a polgári védelem és az önkéntesek mellett büntetésüket töltő fogvatartottak is segédkeznek a védekezésben. Kaszás Mihálytól, a területi védelmi bizottság titkárától megtudtuk, a nagyfai börtöngazdaság területén a katonák mellett kilencven elítélt is tölti a homokzsákokat, amelyeket helikopterekkel szállítanak a gátakra. A légierőre azért van szükség, mert a folyamatosan ázó töltéseket a teherautók tovább rongálnák.

Szolnok térségében és Jász-Nagykun-Szolnok megye más területein több szakaszon tovább erősítették a gátakat. Szolnoknál hétfő reggel 993 centiméter volt a Tisza vízszintje, a tetőzés a mai naptól várható 10 méter körüli vízszinttel, és elhúzódónak ígérkezik. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap a szolnoki Tisza-parton megtekintette a védekezési munkálatokat, majd tájékoztatójában hangsúlyozta: a védekezést pénz- vagy anyaghiány nem akadályozhatja, a szükséges létszám, pénz és technika rendelkezésre áll.

Az ország déli részén mind Mezőtúr, mind a Békés megyei Gyomaendrőd határában szalmabálákkal igyekeztek megvédeni a hullámveréstől a településeket óvó töltéseket. A Hármas-Körös vízszintje Gyomaendrődnél tegnap a kilenc méterhez közelített, előfordulhat, hogy eléri az eddig mért legmagasabb - 1970-ben 918 centiméteres - szintet, ezért a város megóvásához nyúlgátakra van szükség. A védekezéshez Gyomaendrődre és Szarvasra is katonákat irányítottak.

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője lapunknak elmondta: a Szolnok és Szajol közötti Tisza- és Zagyva-hídon csak az egyik vágányt használják, a híd terhelését kővel megrakott vagonokkal biztosítják. Békés megyében a Berettyó áradása miatt helyeztek használaton kívül egy vasúti hidat, emiatt Vésztő és Szeghalom között buszok szállítják az utasokat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az ország mintegy hatvan településén van érvényben rendkívüli árvízvédelmi készültség. Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az elmúlt 24 órában 423 millió, eddig összesen mintegy 8,6 milliárd forintot fordítottak.

Katonák is védik a csongrádi megyeszékhelyet az áradó folyótól
Katonák is védik a csongrádi megyeszékhelyet az áradó folyótól
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.