Öngyilkos merénylet Tel-Avivban

Kilenc embert megölt hétfőn egy robbanás Tel-Avivban, köztük magát a feltételezett öngyilkos merénylőt is. További hatvan személy megsérült, közülük négyen súlyosan.

Két radikális palesztin szervezet is jelentkezett a merénylet megszervezőjeként. Egy ismeretlen telefonáló felhívta egy nyugati hírügynökség ramallahi irodáját és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevében állította, hogy ez - a Mahmud Abbasz palesztin elnök Fatah szervezetéhez kötődő - fegyveres csoport hajtotta végre a robbantást. Indok: megtorlás a palesztin néppel szemben elkövetett izraeli mészárlásért.

Az izraeli rádióhoz érkezett egy másik telefonhívás, amely szerint viszont az Iszlám Dzsihád a merénylet szervezője.

Abbasz elnök nyilatkozatban ítélte el az általa terroristának minősített támadást, és a nemzetközi közösség beavatkozását kérte annak megakadályozására, hogy tovább romoljon a térségben a helyzet. Abbasz szerint a merénylet árt a palesztin nemzeti egységnek és a palesztin nép érdekeinek.

A Hamasz radikális palesztin szervezet az izraeli agreszszió közvetlen következményének nevezte az öngyilkos merényletet.

A város déli részén, a régi buszpályaudvar térségében következett be a detonáció, egy gyorsétterem közelében. A buszállomás közelében nagy tömeg nyüzsgött; a zsidó húsvét ünnepén a környék zsúfolva volt utazókkal. Korábban palesztinok több öngyilkos merényletet végrehajtottak ebben a körzetben.

Ez volt az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a radikális iszlamista Hamasz szervezet két és fél héttel ezelőtt átvette a palesztin területek kormányzását - jelentette az MTI.

A Reuters hírügynökség szerint Ehud Olmert izraeli ügyvezető miniszterelnök mérlegeli, milyen válaszcsapást mérjen a merénylet miatt. Korábban egy izraeli szóvivő magát a Hamasz-kormányzatú palesztin hatóságot tette felelőssé a merényletért, noha azt a jelek szerint két másik szervezet valamelyike követte el.

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet felszólította harcosait: raboljanak el izraeli katonákat és civileket a palesztin területeken. Ha ez nem elég a nyolcezer, Izraelben fogva tartott palesztin fogoly szabadulásához, akkor intézzenek támadásokat "a cionisták ellen" külföldön.

Megfigyelők szerint a fenyegető közlemény mélyítheti a nézeteltéréseket a Fatah mérsékelt politikusai, köztük Abbasz elnök és a párt egyre inkább önállósuló, nehezen irányítható fegyveresei között.

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai számos merényletet követett már el izraeliek ellen a palesztin területeken és Izraelben, de sohasem fenyegette meg korábban a külföldön élő zsidókat.

Mentés a régi buszpályaudvaron
Mentés a régi buszpályaudvaron
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.