Békés együttélést sürgetett a pápa

A világ népei, kultúrái és vallásai közötti békés együttélésre hívott fel XVI. Benedek pápa a Szent Péter-székesegyház középső erkélyéről a húsvétvasárnapi mise után elmondott urbi et orbi (a városhoz - Rómához - és a világhoz intézett) üzenetében.

A katolikus egyházfőt közel százezren hallgatták a vatikáni Szent Péter téren. Az első húsvétvasárnapi miséjét tartotta XVI. Benedek pápa, aki ezen a napon töltötte be 79. életévét.

- Béke legyen veletek - kántálta az aranyszínű palástba öltözött pápa a szertartás kezdetén. A katolikus egyházfő fáradtnak látszott, miután előző éjszaka hajnalba nyúlóan vezette a húsvéti virrasztási szertartást a Szent Péter-bazilikában.

A hatvanöt ország 102 televíziója által közvetített urbi et orbi üzenetében a katolikus egyházfő Krisztus feltámadásának örömünnepén aggodalmát fejezte ki a világ gondjai miatt, főként Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában.

- Találjon valamennyi fél békés megoldást az atomenergiával kapcsolatos nemzetközi válságra, komoly és becsületes tárgyalások révén - kérte a katolikus egyházfő egyértelműen Iránra utalva, amely a múlt héten jelentette be, hogy urándúsítás révén nukleáris hatalommá vált.

A pápa védelembe vette Izraelnek a létezéshez való jogát, s egyben határozottan állást foglalt a palesztin állam megteremtése mellett is. - A nemzetközi közösség, amely megerősíti Izraelnek a békés létezéshez való igazságos jogát, segítsen abban, hogy a palesztin nép leküzdje jelenlegi bizonytalan életkörülményeit, és tovább haladjon egy olyan állam építése felé, amely valóban az övé - mondta a pápa.

A katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki a terrorizmus miatt, amit már több alkalommal megtett, amióta II. János Pál pápa tavaly áprilisban történt halála után a pápai trónra lépett. - Erősítsék a nemzetek és a nemzetközi közösség vezetői a fajok, kultúrák és vallások közötti békés együttélés elérésére irányuló akaratukat, hogy megelőzzék a terrorizmus veszélyét - mondta XVI. Benedek.

A pápa azt kívánta, hogy az olaszok leljék meg "derűs nyugalmukat" és a nemzeti "egyetértést" Olaszország e nehéz pillanatában. Öt nappal a parlamenti választások után Olaszországban továbbra is a távozó kormányfő, Silvio Berlusconi által megkérdőjelezett szavazatok újraszámlálásának eredményére várnak.

Irakkal kapcsolatban a pápa kérte, hogy a béke végül győzedelmeskedjen az erőszak felett, amely könyörtelenül szedi tovább áldozatait. A katolikus egyházfő azért könyörgött, hogy Krisztus hozzon enyhülést és biztonságot Afrikának, különös tekintettel a nyugat-szudáni Darfur tartományra, ahol - tette hozzá - a humanitárius helyzet sokáig már nem fenntartható.

A keresztények legnagyobb ünnepén a pápa 62 nyelven mondta el hagyományos áldását, magyarul annyit mondott: - Krisztus feltámadott, alleluja.

II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája üdvözölte húsvét alkalmából XVI. Benedek pápát és a más keresztény vallások vezetőit. - Üdvözlöm önt Krisztus feltámadása alkalmából, azt kívánom, hogy az Úr töltse meg szívét békével, szeretettel és húsvéti örömmel - áll a pátriárkának a római katolikus, az anglikán egyház fejéhez, a finn és a német evangélikus és más keresztény egyházak vezetőihez intézett üzenetében.

A jeruzsálemi Szent Sír- templomban több ezer keresztény zarándok vett részt a Michel Sabbah latin pátriárka vezetésével bemutatott húsvétvasárnapi istentiszteleten.

XVI. Benedek megérkezik a Szent Péter téren tartott húsvéti misére
XVI. Benedek megérkezik a Szent Péter téren tartott húsvéti misére
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.