Bugár Béla más nemzetpolitikát vár Gyurcsánytól

Ha a magyar parlamenti választások nyomán ismét Gyurcsány Ferenc lesz a miniszterelnök, akkor óhatatlanul változtatnia kell majd a határon túli magyar közösségeket érintő politikáján - hangoztatta tegnap Pozsonyban Bugár Béla.

A szlovák kormányhoz tartozó Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, aki jelenleg a szlovák parlament házelnöki teendőit is ellátja, kijelentette: tapasztalatai szerint a Gyurcsány vezette kormány és az egykori Orbán-kormány határon túli magyarokhoz viszonyuló politikája között "volt különbség".

- Konkrét tapasztalataink vannak, milyen volt akkor, amikor Orbán volt, s milyen most, amikor Gyurcsány a miniszterelnök. Ha ez a kormány marad, akkor újra kell gondolni a minket érintő, határon túli politikát, épp a Gyurcsány-kormány alatt alakult ki az a gyakorlat, hogy a megkérdezésünk nélkül alkottak meg minket érintő törvényeket, márpedig mi ezt a módszert nem tudjuk méltányolni - fogalmazott Bugár.

Az MKP elnöke maga is azt feltételezi, hogy a választás második fordulójának eredményei megerősítik a jelenleg kormányzó szocialisták és szabad demokraták győzelmét, hiszen "az első forduló eredményeinek ismeretében a jelenlegi két kormánypárt győzelméről beszélhetünk. Úgy tűnik, hogy a második fordulóban csak nagyon nehezen fordítható vissza ez az eredmény". Bugár úgy tudja, a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum igyekszik mindent megtenni azért, hogy a száznál több nyitott mandátumból megszerezze a kormányrúd megszerzéséhez szükséges hetvenötöt.

"Végződjön akár a jobb-, akár a baloldal győzelmével a második forduló, Magyarország külpolitikája, beleértve a Szlovákiát érintő külpolitikáját is, változatlan marad" - vélekedett Bugár. - "Az Európai Unió tagjai vagyunk, mindenki tudja, hogy e keretek között mit lehet és mit nem, hiszen nem gyöngíteni, hanem kölcsönösen erősíteni kell egymást" - idézte a SITA hírügynökség a magyar politikus véleményét.

Bugár szavait összefoglalva a hírügynökség így fogalmazott: - A határon túli magyarok estében Bugár reméli, a jelenlegi kormány a jövőben épp az eddigi tapasztalatai nyomán lesz kénytelen változtatni. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.