Csádi csapda Párizsban

A francia sajtó tegnap kétségbe vonta a francia katonai beavatkozás legitimitását a csádi harcokban, amelyet a Le Monde című napilap szerint a francia "neokolonialista logika" irányított.

A Le Figaro című napilap szerint a több száz halálos áldozattal járó összecsapásokat a világsajtó a csádi vezetés meggyengítésére irányuló támadásként értékelte, pedig valójában árulást és összeesküvést kiáltva a helyi hatalom csapdát állított az elnököt éppen nem fenyegető lázadóknak. A konzervatív újság helyi forrásokra hivatkozva azt állította: az összezavarodott lázadókat a kormányerők tolták a csádi fővárosba, akik odaérve azt sem tudták, hol az elnöki palota.

Az összecsapásokat követően Idriss Debi csádi elnök azonnal politikai ellentámadást indított - Párizs segítségével - három irányban: megszakította a szerinte a lázadókat támogató Szudánnal a diplomáciai kapcsolatokat, megvádolta a nemzetközi közösséget a 200 ezer szudáni menekült csádi jelenléte miatt, és olajtermelésének leállításával fenyegette meg a Világbankot.

A Le Monde szerkesztőségi cikke hangsúlyozza: a francia hadsereg 1300 fős kontingense hivatalosan Csád szuverenitásának biztosítására tartózkodik az országban, de valójában elkötelezett a jelenlegi hatalom mellett, hiszen a múlt heti öszszecsapásokban a lázadó erők előrenyomulásáról a berepülő francia Mirage-ok tájékoztatták a csádi hadsereget.

- Franciaország veszélyes helyzetbe került. Nemcsak azért, mert nem számol be mindenről, amit Csádban tesz, hanem azért is, mert nem árulja el, hogy miért tesz így - véli a párizsi újság. Szerinte a hazájában nem kedvelt Debi elnök az afrikai korrupció egyik bajnoka, aki csak azért változtatta meg az alkotmányt, hogy hatalmon maradhasson.

Ha a demokrácia támogatásáról lenne szó, Franciaországnak a hónapok óta a politikai párbeszéd megkezdését sürgető civil társadalmat kellene felkarolnia. Ehelyett azonban az 1990-es ruandai mészárláshoz és a 2002-es elefántcsontparti beavatkozáshoz hasonlóan a neokolonialista logika érvényesül, amely ellentmond a hivatalos diplomáciai doktrínának, azaz a biztonságpolitikai kérdések helyi afrikai regionális szervezetek és az Európai Unió hatáskörébe való átengedésének - írta a Le Monde. (MTI)

Francia járõr egy csádi kisváros fõterén
Francia járõr egy csádi kisváros fõterén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.