Nyolc embert megölt egy öngyilkos merénylő Tel-Avivba

Nyolc embert rántott magával a halálba egy öngyilkos merénylő hétfőn az izraeli Tel-Avivban.

Kórházi források szerint további mintegy hatvan személy megsérült a támadásban, amelynek elkövetését két radikális palesztin szervezet is vállalta. Egy ismeretlen telefonáló felhívta egy nyugati hírügynökség rámalláhi irodáját, és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevében azt állította, hogy ez a - Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah szervezetéhez kötődő - fegyveres csoport hajtotta végre a robbantást, "megtorlásul a palesztin néppel szemben elkövetett izraeli mészárlásért".

Az izraeli rádióhoz érkezett egy másik telefonhívás, amely szerint az Iszlám Dzsihád a merénylet szervezője. Egy arab tévécsatornán videofelvételt mutattak be az Iszlám Dzsihád egy tizenéves aktivistájáról, a tel-avivi merénylet állítólagos elkövetőjéről. Az önmagát "Szami Szalimnak, a Kudsz Brigádok (az Iszlám Dzsihád katonai szárnya) fiának" nevező fiatalember azt mondta, tudatni kívánják a "bűnöző ellenséggel, hogy vannak még mártíromságot keresők".

A város déli részén, a régi buszpályaudvar térségében következett be a detonáció, egy gyorsbüfé közelében. A buszállomás közelében nagy tömeg nyüzsgött; a zsidó húsvét ünnepén a környék zsúfolva volt utazókkal.

Ez volt az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a radikális iszlámista Hamász szervezet két és fél héttel ezelőtt átvette a palesztin területek kormányzását.

Mahmúd Abbász palesztin elnök viszont nyilatkozatban ítélte el a "terrorista támadást", és a nemzetközi közösség beavatkozását kérte annak megakadályozásához, hogy tovább romoljon a helyzet a térségben. Abbász szerint a merénylet árt a palesztin nemzeti egységnek és a palesztin nép érdekeinek. A Hamász radikális palesztin szervezet szóvivője ugyanakkor az izraeli "agresszió" közvetlen következményének, "önvédelmi aktusnak" nevezte az öngyilkos merényletet.

Ehud Olmert kijelölt izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a "szükséges módon" válaszolnak majd a terrorcselekményre. Elismerte, hogy az izraeli biztonsági erők minden erőfeszítésük ellenére sem lesznek soha képesek arra, hogy minden egyes terrorcselekményt meghiusítsanak. Olmert azt mondta, hogy a merénylet nem volt meglepetés, mert "terrorista csoportok folyamatosan lesik az alkalmat arra, hogy támadást hajtsanak végre Izraelen belül".
A "lehető leghatározottabban" elítélte a tel-avivi robbantást a Fehér Ház. Scott McClellan szóvivő galád cselekménynek nevezte a merényletet. "Határozottan és fenntartások nélkül" elítélte a támadást az orosz kormány is.

(MTI/Reuters/AP/AFP)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.