LB: kampánycsendet sértett az MSZP-támogatásra felhívó sms

A Legfelsőbb Bíróság - az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát megváltoztatva - úgy döntött: kampánycsendet sértett az az sms, amely az országgyűlési választás első fordulója napján az MSZP támogatására szólított fel - közölte az LB szombaton az MTI-vel.

Két magánszemély azért fordult az Országos Választási Bizottsághoz, mert az országgyűlési választás napján több mobiltelefon-tulajdonos kérés nélkül "Szoros a verseny, a Te szavazatodon múlik a második Gyurcsány kormány. Szavazz az MSZP-re! Küldd tovább!" szövegű sms-üzenetet kapott telefonjára. A telefonszámról egyéb MSZP-rendezvényekre is invitálták a szimpatizánsokat.

A beadványozók kérték, hogy az OVB állapítsa meg: az Alapítvány a Modern Baloldalért (Amőba) nevű szervezet - mint az üzenet küldője - megsértette a kampánycsendet - olvasható az LB MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Az OVB április 13-án hozott határozatában elutasította a kifogást, az indoklás szerint ugyanis az előterjesztett bizonyítékok nem alkalmasak arra, hogy igazolják, a kampánycsendet sértő tartalmú sms az Amőbához és így az MSZP-hez lenne kapcsolható. Ennek hiányában a jogsértés nem állapítható meg - vélekedett az OVB.

A kérelmezők felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Legfelsőbb Bírósághoz, amely szombaton hozott végzésében megváltoztatta az OVB döntését és megállapította, hogy az üzenet küldője megsértette a kampánycsendet.

Az LB szombaton úgy határozott: a felülvizsgálati kérelem alapos. Az indoklás szerint ugyan helyesen állapította meg az OVB, hogy a bizonyítékok nem alkalmasak arra, hogy igazolják, a kifogásban megjelölt telefonszám az MSZP-hez kapcsolható.

Tévedett ugyanakkor az OVB, amikor határozatában azt is rögzítette, hogy a kifogásolt ügyben jogsértés nem állapítható meg és ezért a kifogást teljes egészében elutasította. A becsatolt bizonyítékok alapján ugyanis egyértelműen megállapítható, hogy az sms küldője megsértette a kampánycsendet, mivel az sms szövege alkalmas volt a választói akarat befolyásolására.
Az LB tehát megváltoztatva az OVB határozatát és megállapította a jogsértést. A jogsértő eltiltását a további jogsértéstől azonban mellőzte, mert a jogsértő személyét a kérelmező nem tudta bizonyítani, illetve azért, mert a jogszabálysértés már korábban befejeződött.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.