Szavuk nem lehet?

Egy tegnapi hír szerint a Magyar Öttusa Szövetség - a vívók és a vízilabdázók sportági szervezete után harmadikként - csatlakozott a Budapesti Olimpia Mozgalomhoz.

Amint arról többször beszámoltunk, a tizenöt nagyvállalat összefogásával tavaly novemberben alakult - s a múlt héten cégnyilvántartásba vett - BOM azzal a céllal jött létre, hogy tevékenységével hozzájáruljon ahhoz: a főváros 2016-ban vagy 2020-ban nyári olimpiát rendezhessen.

Ám a kétségkívül nemes kezdeményezés és a széles társadalmi támogatottság dacára nemrégiben fölvetődött: akad egy kis gond a mozgalommal. Nevezetesen: az érvényben lévő paragrafusok szerint a BOM nem használhatná elnevezésében az olimpia szót.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jogi igazgatója, Howard M. Stupp március 2-án ez ügyben írt levelet Kamuti Jenőnek, a MOB főtitkárának. A direktor a következőképpen fogalmaz: "A NOB nem ért egyet azzal, hogy harmadik fél (ez esetben a NOB-hoz, illetve a nemzeti olimpiai bizottságokhoz képest harmadik - A szerk.) használja az olimpia elnevezést."

Érdeklődésünkre Molnár Zoltán, a hazai ötkarikás szervezet ügyvezető igazgatója annyit mondott az esetről, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendkívül kényes az ehhez hasonló ügyekre, s amennyiben védjegyeinek bármelyikét kereskedelmi célokra használják, rendre polgári peres eljárást indít a "vétkesekkel" szemben. A BOM kapcsán ez nem merülhet fel, ám az mindenképpen - így Molnár -, hogy a MOB-ot folyamatos presszió alatt tartja majd a nemzetközi testület, ha a mozgalom nem hajlandó változtatni a nevén.

Fölvetésünkre, miszerint életszerűnek tartja-e, hogy a NOB megkísérli rábírni Gyulay Zsoltot, az olimpiai bajnok kajakost: "nevezze át" a szöuli játékok idején született, s Olimpiára keresztelt lányát, az ügyvezető igazgató úgy reagált, "ez nyilván nevetséges lenne, de a cégnevek esetében több ügy is bíróságra került már".

A BOM szóvivője, Siklós Erik azt hangsúlyozta, hogy a két hazai szervezet között megfelelő az együttműködés, olyannyira, hogy Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök, a mozgalom vezetője és Kamuti Jenő közösen dolgozik a megoldáson: a közeljövőben tájékoztatni kívánják a NOB-ot a BOM céljairól, s az ügy ellentmondásosságára is felhívják a nemzetközi bizottság figyelmét. Ezzel kapcsolatban Siklós megjegyezte, hogy a NOB állásfoglalása amúgy sem tekinthető kötelező érvényűnek, továbbá, hogy "elég felütni a telefonkönyvet, és tizenhat olyan cégnevet találunk benne, amelynek elnevezésében szerepel az olimpia szó". A szóvivő hozzátette még, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság támogatóinak egyikét úgy hívják: Olimpia Kerékpár Kft., végül föltette a költői kérdést: "Vajon a NOB-nak van-e alternatív javaslata arra nézve, mi legyen a neve annak a mozgalomnak, amely egy olimpiai pályázat sikeréért dolgozik?"

A magunk részéről: ötkarikás szemmel lessük a folytatást. (B. G.)

Szalay-Berzeviczy Attila
Szalay-Berzeviczy Attila
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.