Nem mind sonka, ami annak látszik
Húsvét előtt munkatársaink négy üzletlánc, az Auchan, az Interspar, a Match és a Tesco boltjaiban jártak, hogy kiválasszák a legolcsóbb, általában akciós áron kínált húsvéti sonkát. A bevásárlás egyik nagy tanulsága az volt, hogy a kötözött sonkának látszó, akciós áron kínált húsvéti csemege nem füstölt sonka, hanem gyorspácolt lapocka. Ennek megfelelően persze az ára is jóval alacsonyabb, mint a sonkáé. Az Auchanban és a Tesconál egyaránt 549, az Intersparban 859, a Matchnál pedig 649 forintba került egy kiló ezekből a termékekből. Minden üzletben kettőt-kettőt vettünk belőlük. Kíváncsiak voltunk arra, olcsó húsnak tényleg híg-e a leve.
Fogtuk a sonkákat, eltávolítottuk róluk az összes azonosító jelzést, majd bontatlan csomagolásban azon melegében elvittük egy független, akkreditált élelmiszer-vizsgáló laboratóriumba. Előtte azonban egy fogyasztóvédelmi szervezet munkatársaitól megkérdeztük, melyek azok a legfontosabb mutatók, amelyeket érdemes megvizsgálni. A kapott iránymutatás alapján a labortól a termékek nitrit- és sótartalmának valamint az összes mikrobaszám meghatározását kértük. A vizsgálatok eredményét összehasonlítottuk az Élelmiszerkönyv előírásaival. Kifogásolható értéket egyik sonkánál sem találtunk. A négyféle termék nitrit- és sótartalma az előírt érték alatt maradt és az összes mikrobaszám is igen alacsony volt.
Persze attól, hogy egy élelmiszer megfelel az előírásoknak, még nem biztos, hogy ízlik a fogyasztóknak. Ezért a sonkákat 15 kollégánkkal is megkóstoltattuk. Azért, hogy az előítéleteket leküzdjük, a tesztben önkéntes alapon részt vevő munkatársainknak nem árultuk el, ki gyártotta a sonkákat, illetve, hogy azokat hol és mennyiért vásároltuk. A négy sonkát megfőztük, majd a tesztelőket megkértük, hogy értékeljék azokat. Először külsőleg kellett szemügyre venni a sonkákat. Megnézni a színét, megvizsgálni az illatát. Ezt követően lehetett csak megkóstolni. Mind a külcsínt, mind az élvezeti értéket az iskolai osztályzatokhoz hasonlóan, ötfokozatú skálán kellett osztályozni.
Az eredmények összesítése után kiderült, hogy a négy sonka átlagos minősítése 2,9-es lett, ami valamelyest jobb, mint a tavaly mért 2,68-as osztályzat. A legjobbnak a Matchban beszerzett füstölt kötözött lapockát találták a kollégák. Ez a termék bőven az átlag fölött teljesített, a külseje alapján 3,6-os, az íze alapján pedig 3,9-es osztályzatot kapott. Ezüstérmes lett az Intersparban vásárolt füstölt lapocka, amely közepesre vizsgázott. Szubjektív tesztünkön éppen csak átmentek viszont az árban verhetetlen szlovákiai, két hipermarketlánc által árusított sonkák. Mindkét termék néhány tizeddel lépte csak át az elégséges osztályzatot. Külsőre még elmentek, bár a színüket sokan haloványnak tartották, ízük miatt azonban sokan kifogást emeltek.
A hét elején lapunkhoz hasonló eredményekre jutott a Magyar Húsiparosok Szövetségének vizsgálata is. A hazai vágóhidak érdekeit képviselő szervezet azért végezte el a minősítést, mert tavaly komoly piaci zavart okoztak az olcsó, a magyar előírásoknak nem megfelelő szlovák importtermékek. A mostani vizsgálat megállapította: egyes termékek továbbra sem tettek eleget a magyar előírásoknak. A Hússzövetség szerint gyanús az is, hogy az import húsvéti sonkát kilónként 549 forintért árulják, hiszen e termékek alapanyagköltsége 600-650 forint körül van.