Tekerjünk el másodszor is!

Tekerjünk el választani! című írásomban (március 27.) arra a veszélyre hívtam fel a figyelmet, amit a radikális baloldali, globalizációkritikus és egyéb civil mozgalmak között terjesztett választási bojkottfelhívás jelenthet a magyar demokráciára. Példaképp idéztem a Kendermag Egyesület szóvivőjét, aki arra buzdította a fűszívó társadalmat, hogy "maradjon otthon, vagy menjen el kirándulni, és tekerjen egyet".

Hasonlót ajánlottak azok a balos honlapok és elektronikus levelek, amelyek az érvénytelen szavazást népszerűsítették. Mivel szerintem az MSZP-SZDSZ koalíció mind a szabadságjogokat, mind a társadalmi szolidaritást illetően többet és jobbat kínál, mint ami a Fidesztől várható, ezt a magatartást károsnak gondoltam. Ez a véleményem az első forduló után csak megerősödött. Az MDF önálló bejutásával megjelent egy olyan erő, amely köré 2010-ben akár egy új, európai értelemben vett jobbközép alternatíva is szerveződhet. Ha most elbukik Orbán Viktor és a "totális mozgósítás" gondolata, akkor remélhetőleg soha többé nem kell a demokrácia alapértékeit félteni a választásoktól.

Felső László a Kendermag Egyesület nevében (Mindent a győzelemért?, április 6) válaszolt a cikkemre. Nem vagyok sértődékeny típus, de kikérem magamnak azt a megjegyzését, hogy "nem értem" a civil társadalom működését. Politikai pályám előtt több sikeres civil szervezetben dolgoztam, jelenleg pedig az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjaként napi munkakapcsolatban állok a legjelentősebb zöld NGO-kal. Kétségkívül nem osztom viszont azt a Magyarországon széles körben elterjedt babonát, mely szerint a civil szervezeteknek egységesen szemben kell állniuk a politikai pártokkal. Egy többpárti demokráciában bizonyos tekintetben maguk a politikai pártok is civil szervezetként működnek. Tagságuk önkéntes, tagjaik többsége semmilyen politikai karrierre sem vágyik, viszont aktív részese a helyi vagy szakmai közéletnek, polgári kezdeményezéseknek. Másrészt a civil szervezetek jelentős része jól felismerhető ideológiai vagy politikai értékeket követ. Példánknál maradva: a Kendermag Egyesület elképzelheti magáról, hogy egyforma távolságban áll a két nagy politikai tábortól. De amíg a jobboldal hisztérikus gyűlölettel reagál az egyesület puszta létére, addig ez az elképzelés ellentétes az elemi valósággal.

Sebes Andor azt kérdezi tőlem (Hová álljanak a balgák, április 3.), mi a biztosítéka annak, hogy "az esetleges választási győzelemben a koalíció nem az eddigi tevékenységének visszaigazolását látja majd?". A válasz nagyon egyszerű. A biztosíték Bauer Tamás, Krausz Tamás, Mészáros Tamás és Tamás Gáspár Miklós, hogy csak a Tamásoknál maradjunk. Az MSZP Baloldali Tömörülése és Társadalompolitikai Tagozata, számos publicistája és levelezőként maga Sebes Andor. Reményeim szerint magam is. Mindazok, akik nem kérnek Orbán Viktor és a Fidesz világképéből, vele szemben egyértelműen a jelenlegi koalíciót választják. De a koalíció győzelme után ugyanolyan kritikusan szólnak majd az esetleges rossz döntésekről, mint annak előtte.

A radikális baloldal megsemmisítő vereséget szenvedett április 9-én. Most az MSZP-nek kell átvinnie a teljes magyar baloldalt és a baloldal szellemi műhelyeit a túlsó partra. Csak győzelme után lesz majd érdemes feltenni azt a kérdést, hogy a rendszerkritikus magyar baloldalnak az MSZP-n belül vagy attól balra érdemes újjászerveződnie?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.