Zöldülő spanyolhon expót rendez

Két év múlva a vízről, a fenntartható fejlődésről rendeznek világkonferenciát Zaragozában. Aki azt hiszi, hogy a spanyolok ezzel az eseménnyel kezdik a "kizöldülésüket", tévednek.

Erre azért én sem gondoltam. A Madridból Zaragozába vezető autópálya egy ponton, az utóbbi várostól úgy harminc kilométerre, szélkerékerdőn vezet keresztül. A fennsík szélén, amíg a szem ellát, úgy húsz-harminc kilométer szélességben több száz szélkerék forog, termeli a zöldenergiát. Spanyolország már jelenleg is a világ negyedik legnagyobb megújítható energiafelhasználója, csak az Egyesült Államok, Németország és Japán előzi meg. A megújulókon belül az Egyesült Államok és Németország mögött a világ harmadik legnagyobb szélenergia-hasznosítója Spanyolország.

A spanyol kormány tervei szerint a következő években folytatódnak a megújuló energiaforrásokat hasznosító fejlesztések. A "mini" vízerőművek kapacitását a 2004-es 1749 megawattról 2010-re 2199 megawattra, a biomassza-erőművekét pedig 344-ről 2039 megawattra szeretnék bővíteni. A legnagyobb ugrás azonban a szél erejének kihasználásában várható: a felhasználható kapacitás ezen a területen a jelenlegi tízezerről 20155 megawattra emelkedne. A tavaly nyáron ismertetett 23,6 milliárd euró terves befektetéshez a spanyol kormány a teljes keret 2,9 százalékát adná. A fennmaradó 97,1 százalékot a magánszférától várják. Ha a tervek valóra válnak, akkor Spanyolország 2010-re teljes villamosáram-termelésének negyedét már szélenergiából fedezné. Ezen igyekezetét a szaporodó nyári szárazságok - a tavalyi különösen katasztrofális volt a Pireneusi-félszigeten - most még inkább aktuálissá teszik, mivel a vízenergiával termelt árammennyiség növelésének esélyei rosszak. Egyébként a világ tíz vezető szélerőműveket gyártó cége közül öt spanyol.

A szeles fejlesztés az ország nyersanyagimport függőségét - amely uniós szinten kiemelkedően nagy - jelentősen csökkenti. Azzal együtt, hogy az újabb szélerőműparkok telepítésének feltételei már nem olyan kedvezőek, mint eddig. Emellett a szélenergiával termelt árammennyiség előrejelzése - mint általában másutt is - bizonytalan.

Mint említettem, a szélkerékerdőt Zaragoza felé menet láttam. A hatszázezres város most egy nagy eseményre készül, s ezt akarta bemutatni a külföldi sajtó néhány képviselőjének. A spanyolok a fenntartható fejlődésre, illetve vízre koncentráló Expo '98 nevű rendezvényüket Trieszt és Theszaloníki elől nyerték meg.

Zaragoza gőzerővel készül a három hónapon keresztül nyitva tartó eseményre. A 400 millió eurós költségvetésű expónak még csak a tervei készültek el. A várost kettészelő Ebro folyó mellett épülő központ energiaellátását 18 ezer négyzetméternyi napelem biztosítja majd. Az épületek környezetbarát módon készülnek, a hulladékvizet nem engedik majd a folyóba, hanem tisztítják, majd újrahasznosítják - például a növények locsolására. A hétmilliósra becsült látogatósereg utazását elektromos, illetve üzemanyagcellás autókkal, illetve buszokkal oldják meg. A szervezők a magyarokat is várják, ám itt nem kell önálló pavilont építeni, készen kapjuk azt. Az expó nagyon szép dolog, mint ahogy fontosak a fejlesztések. Ezek ellenére Spanyolország szén-dioxid-kibocsátása tavaly 41,7 százalékkal haladta meg az 1990-es értéket. Ezen egy világkiállítás sem módosíthat.

Zaragoza, 2006. április

A negyedik legnagyobb zöldenergia-termelõ
A negyedik legnagyobb zöldenergia-termelõ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.